onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sverige tappar i pressfrihetsindex

Publicerad: 3 maj 2023, 05:44

Pressfriheten lyser med sin frånvaro i många delar av världen.

Foto: Pressbild/Reportrar utan gränser

Varje år bedömer Reportrar utan gränser det så kallade pressfrihetsindex. I år tappar Sverige en placering – på grund av den kontroversiella spionlagen: ”Flera tveksamma ingripanden”.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Varje år bedömer Reportrar utan gränser situationen för pressfrihet runt om i världen och släpper det så kallade pressfrihetsindex. Där mäter organisationen situationen för pressfrihet i 180 av världens länder och territorier. Idag, på pressfrihetens dag, släpps listan som visar att situationen är mycket dålig i 32 länder, dålig i 42, problematisk i 55 och bra eller ganska bra i 52. I ett pressmeddelande skriver organisationen att situationen för att bedriva journalistik är dålig i sju av tio länder runt om i världen.

– Försämringen av pressfriheten i världen fortsätter oupphörligen. Att bedriva oberoende journalistik i Asien är snart sagt näst intill omöjligt och endast i Europa återstår en liten grupp länder med bra pressfrihet. Inte ens Sverige kan anse sig vara förskonade från de krympande utrymmet. Det ligger ett stort ansvar på svenska makthavare att ta kampen mot pressfrihetens fiender, såväl ute i världen som här hemma, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i ett pressmeddelande.

Sämst pressfrihet i världen har Vietnam, Kina och Nordkorea. Bäst har Norge medan Sverige tapar en placering.

– Sverige tappar en placering till 4. Det rör framför allt en försämring vad det gäller de juridiska förutsättningarna att bedriva journalistik, till exempel genom den nya lagen om utlandsspioneri som trädde i kraft 1 januari i år, och säkerhet där situationen blir allt sämre. Sverige rankas numer på plats 40 när det kommer till säkerhet för journalister, bland annat på grund av ökande hot och hat men även efter flera tveksamma ingripanden av polisen förra året, säger Erik Halkjaer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev