lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Svenska tidningar gör sampublicering för Ukraina: ”Vi står upp för fri press”

Publicerad: 2 mars 2022, 10:20

Aftonbladets Lena K Samuelsson tog initiativ till sampublicering efter att idén lyfts av tidningens nyhetschef Jonathan Jeppsson.

Foto: Janne Næss

Flera svenska tidningar sampublicerar på torsdag tre texter om vikten av demokrati och yttrandefrihet. Med initiativet vill tidningarna manifestera att de står upp för fri press i Ryssland och Ukraina, berättar Aftonbladets Lena K Samuelsson.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibstedBonnierDagens NyheterUkraina

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De tre texterna som kommer att återges på svenska, ryska och ukrainska ska bland annat publiceras i Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Omni.

TU samordnar stöduppropet som går ut torsdag den 3 mars.

Det är Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson som har tagit initiativ till sampubliceringen och Fredric Karén på Schibsted och Thomas Mattsson på Bonnier News som hjälper till och samordnar.

– Idén kom från Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson, inspirerad av tidigare situationer där flera chefredaktörer och tidningar gått samman för pressfrihet, berättar Lena K Samuelsson för Dagens Media.

Varför är det här initiativet viktigt?

– Rysslands har startat ett brutalt krig mot Ukraina, en demokrati i Europa. Det tog inte många dagar innan fria medier i Ryssland hotades av ryska statsapparaten som påstod att de spred lögner. Putins regim har bland annat hotat Novaya Gazeta med chefredaktören och vinnaren av Nobels Fredspris Dmiitrij Muratov och påstått att de sprider ”falska nyheter påhittade av ukrainsk säkerhetstjänst”. Nästa steg kan vara att sajterna helt blockeras från att utföra sitt publicistiska uppdrag.  Chefredaktören Dmiitrij Muratov har svarat på anklagelserna att de ”endast publicerar kontrollerade fakta”. Men fakta är exakt vad Putin vill stoppa. Fri press i Ukraina kämpar mot både krig och hotet att tystas om ryssarna lyckas.

Utöver själva sampubliceringen uppmanas också de tidningar som ansluter till initiativet att även publicera texterna på ryska och ukrainska i separata poster på Facebook och målgruppsrikta dessa mot just Ryssland och Ukraina.

– Tidningarna som deltar i uppropet vill tillsammans med Tidningsutgivarna manifestera att vi står upp för fri press i Ryssland och Ukraina. Genom att sprida budskapet på ryska och ukrainska i sociala medier kan svenska medier vara en del av motkraften som Europa och världen nu kraftsamlar mot Putin och hans regim.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev