torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Svenska Dagbladet gör poddsatsning – släpper daglig nyhetspodd

Publicerad: 28 januari 2021, 10:29

Karin Bülow Orrje och Annie Reuterskiöld ska programleda SvD:s nya dagliga nyhetspodcast. Maria Sundén Jelmini är projektledare och redaktör och Daniel Persson Mora och Siri Hill har rekryterats in som poddproducenter.

Foto: Karin Boo (Karin Bülow Orrje). Övriga: SvD och privat.

Genom lanseringen av en ny daglig nyhetspodd är ambitionen att Svenska Dagbladet ska stärka sin position hos tidningens målgrupp. ”Vi behöver finnas i de kanaler där målgruppen är”, säger publisher Anna Careborg.

Ämnen i artikeln:

SvD

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Hösten 2019 inledde Svenska Dagbladet ett omgörningsarbete som skulle följa en treårsplan, och fokusera på tre delar: läsarna, en utveckling av journalistiken och innovation. 

– De senaste åren har visat att läsarna är beredda att betala för vår kvalitetsjournalistik digitalt. Nu är vi redo för nästa steg, säger, sade Anna Careborg i september 2019.

LÄS OCKSÅ: Svenskans största satsning på tio år – här är planen

Som en del av den satsningen lanseras nu en ny daglig nyhetspodd med det uttalade målet ”att ta positionen som förstaval för tidningens strategiska målgrupp”. Satsningen är en av flera som tidningen kommer att göra på podcastområdet under året.

– Vi har en bra bild av vår målgrupp och vad vi måste leva upp till för att svara mot deras behov. Vi vet också att vi behöver finnas i de kanaler där målgruppen är, det innebär att vi nu gör en offensiv satsning på podcast, säger Anna Careborg, chefredaktör och vd för Svenska Dagbladet, i ett pressmeddelande.

Sökandet efter personer till podcasten har skett under vintern. Totalt räknar Svenska Dagbladet till 600 sökande.

Nu är det klart att det blir Karin Bülow Orrje, med en bakgrund från Sveriges Radio och Expressen, som ansluter till tidningen för att programleda podden. Uppdraget delar hon med SvD:s politikprofil Annie Reuterskiöld, som regelbundet varit med i SR-podden ”Det politiska spelet”.

Till producent har tidningen hämtat in Daniel Persson Mora, i dag på UR, och producenten och dokumentärmakaren Siri Hill, som därmed lämnar P3 nyheter.

Svd:s nya podcast är planerad att starta andra halvan av februari. Innehållet kommer att bestå av nyhetsuppdateringar som ska ge flera perspektiv och en unik inblick i skeenden. Förutom programledarna kommer de medverkande i podden till stor del att bestå av SvD:s egna journalister.

– Vi ska ge lyssnaren olika perspektiv på de största nyheterna, men också en känsla av att vara med bakom kulisserna. Hur gick snacket egentligen efter presskonferensen? Vad säger de som verkligen har insyn i politiken? Nyheten kommer alltid att vara i fokus, men vi kommer att väva in olika perspektiv, säger projektledaren och redaktören Maria Sundén Jelmini i en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev