tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Svenonius anklagar DN för fake news

Publicerad: 19 november 2019, 07:39

Foto: Janne Næss

Som ett svar på Peter Wolodarskis ledare anklagar moderaternas Irene Svenonius honom för att sprida ”fake news”.

Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiDagens Nyheter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


I en ledare i Dagens Nyheter skriver chefredaktör Peter Wolodarski om hur DN har försökt att nå Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) för en intervju för att ställa frågor kring krisen på Karolinska. 

I texten kritiserar han Irene Svenonius för att vara otillgänglig för intervju. 

”I förra veckan var Irene Svenonius upprörande nog inte intresserad av en normal intervju. DN sökte henne – utan framgång. I söndagstidningen kunde DN bara redovisa några mailsvar från Svenonius, utan möjlighet till följdfrågor”, skriver Peter Wolodarski i sin ledare. 

Vidare kritisera han henne för att inte ta sitt politiska ansvar i situationen.

”Svenonius tycker nog att det är skönt att slippa svara på kritiska frågor från journalister. Men vad hon framför allt ger uttryck för är att hon – till skillnad från alla andra – inte vill erkänna sitt eget politiska ansvar i den uppkomna situationen”, skriver han. 

I ett debattinlägg tillbakavisar Irene Svenonius kritiken och skriver att det är ”osant” att hon inte skulle vara tillgänglig för medier. 

”Den dag som han särskilt pekar ut gav jag intervjuer till ett antal olika medier och medverkade därtill i en direktsänd debatt i SVT:s ”Aktuellt”. Den aktuella dagen fick DN i stället en intervju med min kollega Anna Starbrink (L), som är sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Jag har sedan svarat på skriftliga frågor från DN och även ställt upp på en längre intervju med DN. Om inte Peter Wolodarski känner till detta har han antingen inte fått höra sanningen från sina journalister, eller så bedriver han en medveten kampanj utan att bry sig om verkligheten”, skriver hon. 

Vidare anklagar hon Peter Wolodarski för att sprida fake news. 

”Vi lever i en tid med alltför många fall av oansvarig populism och fake news. Wolodarskis krönika i söndags är dessvärre ett ytterligare exempel på detta”. 

Peter Wolodarski har i sin tur svarat på Irene Svenonius debattinlägg där han vidhåller att DN vid upprepande tillfällen sökt henne för en intervju, vilket till slut resulterade i ”ofullständiga” mejlsvar som dessutom ”undvek flera av ansvarsfrågorna. 

”Det är inte ”fake news” eller del av en politisk kampanj att begära en normal intervju med den högsta politiska ansvariga i Region Stockholm i samband med ett historiskt varsel. Det är en grundläggande del av vårt journalistiska uppdrag”, skriver han som svar. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev