Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Svegfors om dagspressens utveckling: "Utmanar löjet"

Publicerad: 11 Februari 2013, 08:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:56

Form har blivit viktigare än innehåll i de svenska dagstidningarna. Det menar Sveriges Radios tidigare vd Mats Svegfors.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetMats SvegforsDagens Nyheter

Det är i en artikel på DN Debatt som Mats Svegfors, tidigare chefredaktör på Svenska Dagbladet, kritiserar utvecklingen hos de svenska dagstidningarna.

"Efterfrågan på kritisk, självständig journalistik avtar i snabb takt. Form har blivit viktigare än innehåll i svenska tidningar. Under 1990-talet var det självklart för svenska kvalitetstidningar att jämföra sig med Financial Times och New York Times. I dag utmanar en sådan jämförelse löjet", skriver Mats Svegfors bland annat i debattartikeln.

I debattartikeln går Mats Svegfors igenom tre nummer av Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter från åren 1992, 2002 och 2012 och konstaterar att det journalistiska innehållet bantats kraftigt.

"Under 20 år har journalistik sparats bort. Det viktiga har uppenbart inte varit att spara på den dyra papperstidningen utan att spara på journalistiken".

Mats Svegfors menar också att utvecklingen är ett medvetet val från Svenska Dagbladet och Dagens Nyheters ägare.

"Kvalitetsjournalistiken trängs tillbaka i Sverige. Det framställs som en nödvändighet, men är det inte. Eroderingen av journalistiken är resultat av konkreta beslut fattade av enskilda personer i makt- och förtroendeställning".

På sin ledarsida svarar Dagens Nyheter i dag på kritiken, som kallas för "skarp och dyster". Samtidigt menar tidningen att Mats Svegfors metod, att räkna antalet bokstäver, inte är optimal.

"Han tycks utgå från principen att en lång text alltid innebär större "kvalitet" än en kort, något som de flesta skribenter och läsare kan vittna om är en sanning med modifikation", skriver DN.

Tidningen håller inte heller med om Mats Svegfors om att "efterfrågan på kritisk, självständig journalistik avtar i snabb takt".

"Mycket tyder tvärtom på att efterfrågan – och framför allt tillgången, globalt sett – är större än någonsin", skriver DN och fortsätter:

"En likhet mellan nu och då är att det alltid hävdats att det var bättre förr".

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev