Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Dagspress

SvD stäms av SJF – gravid fick inte förlängt

Journalistförbundet har anmält Svenska Dagbladet för diskriminering av en bemanningsanställd. De hävdar att hon inte får förlängt eftersom hon är gravid.

Sebastian Parkkila


Publicerad: 23 Maj 2013, 10:55
Uppdaterad: 06 December 2015, 13:45

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvenska JournalistförbundetSvD

Medarbetaren ska, enligt anmälan, ha berättat för Svenska Dagbladet i maj att hon var gravid. Hon bad då om att få arbeta fram till oktober månad.

Istället fick hon höra att SvD inte hade ett behov av vikarier, och fick därmed inte ett förlängt kontrakt.

Journalistförbundet stämmer nu Svenska Dagbladet i arbetsdomstolen för diskriminering.

– Vår medlem har nekats förlängning av sitt uppdrag på grund av att hon varit gravid. För mig känns det som ett solklart fall av diskriminering, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

Eftersom tidningarna har stort inflytande över rekrytering via bemanningsföretag ligger ansvaret på Svenska Dagbladet, enligt Jonas Nordling.

– Det är i praktiken kundföretaget som väljer vem som ska hyras ut från bemanningsbolaget. Och med den ändrade diskrimineringslagstiftningen så är det Svenska Dagbladet som ska hållas ansvarigt snarare än bemanningsföretaget.

Svenska Dagbladets informationschef Björn Hygstedt säger att Svenska Dagbladet inte särbehandlar sin personal.

– Men av integritetsskäl och respekt för den juridiska processen vill jag inte kommentera ärendet mer, säger han till Dagens Media.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.