Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SvD skär ner – igen

Publicerad: 7 November 2013, 09:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:57

Personalen på Svenska Dagbladet har precis informerats om nya neddragningar.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSchibstedSvD

Under förmiddagen informerade Svenska Dagbladets ledning personalen om en ny organisation. Totalt rör det sig om 12-15 tjänster som kan försvinna från tidningen. Nu inleds MBL-förhandlingar.

– Det här är egentligen ingen större dramatik. Det här inte en jättestor omorganisation, utan ett led i att öka det digitala fokuset, säger Björn Hygstedt, informationschef på SvD, till Dagens Media, och fortsätter:

– När vi ändrar sättet att arbeta uppstår möjligheter att göra vissa förändringar. Man ska komma ihåg att vi kommer från en verklighet där vi nosade på 60 tjänster.

De största nedskärningarna kommer med största sannolikhet att ske på redaktionen, och fackliga förhandlingar inleds nu både med journalistklubben och Unionen.

– Bakgrunden till det här är att vi, precis som många andra tidningar, måste ta höjd för framtiden. Vårt resultat är inte tillräckligt bra helt enkelt, säger Björn Hygstedt.

Schibstedägda Svenska Dagbladet gjorde en förlust på -14 miljoner kronor under tredje kvartalet i år. Det är en kraftig försämring jämfört med samma period i fjol då resultatet var 2 miljoner kronor.

Samtidigt minskade omsättningen från 245 miljoner kronor till 230 miljoner kronor.

– Det är en allvarlig situation, inte bara för oss utan för hela tidningsbranschen. Vi insåg dock tidigt att strukturomvandlingen var oundviklig och SvD har därför vidtagit åtgärder som vi anser krävs för att vi ska bli framgångsrika i framtiden, sade SvD:s vd Gunilla Asker till Dagens Media.

Under 2012 kapade SvD personalstyrkan i två omgångar. Den senare nedbemanningen – som skulle spara 40 miljoner kronor – slutade med att 60 tjänster försvann genom frivilliga avgångsvederlag.

– Förhoppningsvis går vi nu in i ett betydligt lugnare skede, sade Thomas Berglund, fackklubbsordförande på SvD, till Dagens Media för exakt ett år sedan.

LÄS OCKSÅ:

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.