Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SvD:s stjärnreporter Carolina Neurath: "Pressavdelningarna har blivit stora och offensiva"

Publicerad: 20 September 2014, 06:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:18

Hon är aktuell med en ny bok och utsågs nyligen till en av världens bästa grävande journalister. Svenska Dagbladets Carolina Neurath ger sin syn på pr-konsulternas ökade makt, kvalitetsjournalistikens framtid – och berättar om sitt nya skrivprojekt.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetCarolina Neurath

För några veckor sedan släppte Svenska Dagbladet-journalisten Carolina Neurath sin nya bok "De svenska riskkapitalisterna", skriven tillsammans med kollegan Jan Almgren. I samband med det intervjuades hon också som enda svensk för det internationella affärs- och livsstilsmagasinet Monocle, på temat "världens bästa grävande journalister".

– Det var så klart jättekul. De intervjuade några grävande journalister från olika länder. Det är klart att det är ett jättestort erkännande, men det finns ett flertal väldigt duktiga grävande journalister i Sverige. Jag har skrivit två granskande böcker vilket gör att jag har ett känt namn och når ut till andra länder, säger Carolina Neurath, till Dagens Media.

Guldspaden och Stora Journalistpriset är andra utmärkelser 29-åriga Carolina Neurath kan stoltsera med. Själv tror hon att hennes framgångar beror på att hon alltid haft ett driv och en vilja att jobba med det hon gör.

– Det låter klyschigt men jag tycker att mitt jobb är väldigt roligt. Jag ser det inte som ett jobb. Det är mer som ett intresse.

Hur tycker du att förutsättningarna för grävande journalistik är i dagspressbranschen?

– Jag tycker aldrig att det har varit något problem att få tid när man vill och har en bra idé till granskning. Det uppmuntras, och det tycker jag är en förutsättning för att fortsätta jobba på dagstidning – att det inte bara blir klickhysteri, säger Carolina Neurath och fortsätter:

– Jag hoppas inte att det kommer att bli ett problem i framtiden, men den granskande journalistiken kanske kommer ske i annan form. Exempel på det är Räntekartan som vi gjorde, där läsarna är en del av granskningen.

Ett fenomen hon däremot tycker är oroande är pr-konsulters och presskontakters försök att påverka journalistiken.

– Jag har märkt på senare år att pressavdelningarna har blivit så stora och offensiva. I dag spelas varje intervju man gör in av en pressmänniska och det kan jag tycka är en oroande utveckling. Folk tar sig friheten att försöka granska och ändra allt de har sagt. Där gäller det att stå på sig. Det bästa vore om hela journalistbranschen gick ihop. Folk ska inte lägga sig i vad man skriver. Har man sagt något får man stå för det.

I sitt sommarprat i P1 förra året pratade Carolina Neurath om hur hon som ung kvinna blivit bemött med skepsis i den bransch hon ska granska. I dag ser det annorlunda ut.

– Jag tycker att jag blir bemött med mycket respekt. Jag kan tänka att jag blir bemött med mer respekt än flera av mina manliga kolleger. I dag vet många vem jag är och vad jag går för. Jag upplever aldrig att det är någon svensk direktör som avfärdar mig.

Under året som Carolina Neurath varit tjänstledig från SvD Näringsliv har hon också hunnit bli mamma. När hon återvänder till tidningen är ännu oklart.

– Nu är jag mammaledig men jag är inte så ledig för det har varit så mycket med boken och det händer saker hela tiden. Har jag tid över sitter jag hemma och skriver lite. Men vi får se var det landar. Det är ett skrivprojekt men jag är lite i ett vägskäl om jag ska satsa eller släppa det.

Ställer du höga krav på dig själv?

– Jag har väl gjort det men jag försöker tänka på att inte ha för höga krav. Ofta när jag har vunnit pris får jag frågan hur jag ska toppa det här. Jag försöker att inte tänka på det. Det är kul om något projekt blir prisat men det är inget måste.

Vad ska du göra i helgen?

– I helgen ska jag försöka ta det lite lugnt. I morgon tror jag att vi åker ut till Lidingö och badar. Jag badar i alla temperaturer. Sen blir det middag och så tror jag att vi ska gå ut. På söndag ska jag rida.

Lyssna på Carolina Neuraths lördagslista:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=https://play.spotify.com/user/dagensmedia/playlist/7fFO9nLZuZl2UJXySGSEgm" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Om Carolina Neurath

Född 1985.

Började sin journalistkarriär som praktikant på Dagens Industri.

Ekonomijournalist på SvD Näringsliv. Just nu föräldraledig.

Släppte boken "Den stora bankhärvan" 2011 om HQ-kraschen.

Aktuell med boken "De svenska rikskapitalisterna".

Äger en egen häst.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.