Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SvD:s sportchef uthängd som spion i brittisk media

Publicerad: 18 Juni 2012, 11:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:18

SvD:s sportchef Ola Billger avslöjade det engelska landslagets taktik i EM-matchen mot Sverige. Nu hängs han ut som spion i brittisk media.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetThe Sun

Ola Billger trodde inte sina ögon när han i fredags morse tittade ut genom fönstret i sitt rum på tredje våningen på Hotel Opera i Kiev.

Genom fönstret kunde han se tränarna i det engelska landslaget – som har Hotel Opera som bas i Kiev – presentera en slideshow med taktiken inför fredagskvällens EM-match mot Sverige.

I totalt 45 minuter hann han och reportern Linus Schröder detaljstudera det engelska landslagets planer med hjälp av en kikare innan tränarna drog för ett skynke för fönstret. Och det dröjde inte länge innan en artikel publicerades på svd.se.

När dagensmedia.se når Ola Billger skrattar han åt det hela.

– När jag förstod vad jag såg fattade jag att det här var en kanongrej. Vi la upp nyheten ganska snabbt på nätet och sedan tog det hus i helvete.

"Spionaget" gjorde brittisk media rasande och engelska journalister ringde stup i kvarten för att få Ola Billgers kommentarer.

– Det var rätt hårda killar som ringde och ville avslöja mig som spion, säger han.

Han blev bland annat uppringd av BBC och tabloiden The Sun som publicerade nyheten på sin förstasida med rubriken "England Euros spy exposed – Sweden scoop scandal".

– I brittisk media har det här kallats för spygate. Läser man The Suns artikel framgår det ju nästan inte att jag är journalist. De har bara avslöjat mig som "spion".

Har du alltid med dig en kikare?

– Jag brukar ha med den på matcher för att det kan vara bra om det händer något stort på arenan. Men det här var första gången jag fick användning för den.

Så hur känns det att bli uthängd som spion?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag ser det mest som en rolig grej, men det är klart att det är en udda upplevelse. Jag började garva i lördags när hårdingarna från tabloidvärldens press började ringa och jag garvar fortfarande.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetThe Sun

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.