Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SvD:s miss – bildsatte artikel med "horkarlsmyntet"

Publicerad: 21 januari 2015, 12:20
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Det ökända "horkarlsmyntet" dök plötsligt upp på Svenska Dagbladets sajt. Enligt chefen för SvD Näringsliv rör det sig om ett misstag.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Nyheten om att kronan väntas göra en u-sväng kommer från TT Nyhetsbyrån och har bland annat publicerats av Dagens Industri, Corren och Göteborgs-Posten.

När Svenska Dagbladet publicerade artikeln var det dock med ett lite märkligt bildval.

Istället för en vanlig krona bildsattes artikeln med det ökända "horkarlsmyntet" som skapats av copywritern Karl Fredrik Mattsson.

Totalt skapade Karl Fredrik Mattsson åtta stycken nidmynt med texten ”Vår horkarl till kung” och de falska enkronorna ledde till rubriker i en mängd tidningar under 2012.

Bilden på "horkarlsmyntet" låg bara uppe på SvD:s sajt en kort stund men flera av Dagens Medias läsare hann reagera på den.

" Republikan på bildredaktörsstolen hos SvD Näringsliv i dag?", skriver en person på Twitter.

Maria Rimpi är chef för SvD Näringsliv.

– Jag var inte inne på redaktionen men jag gissar att det rör sig om ett misstag. Vi tog en bild lite slumpmässigt ur bildarkivet och så råkade det bli den här, säger hon till Dagens Media.

Bilden är som sagt borttagen men Maria Rimpi beklagar det inträffade.

– Om jag känner våra läsare rätt är det en del som kommer höra av sig. Vi ska se till att vi inte gör om det här misstaget fler gånger.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev