Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SvD om DI: ”Ett publicistiskt haveri”

Publicerad: 11 februari 2015, 08:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:13

Svenska Dagbladets chefredaktör gick i taket – efter att konkurrenten tog åt sig äran för tidningens avslöjanden om SCA.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetDagens Industri

Svenska Dagbladets granskning om privatjetsexcesserna inom börsbolaget SCA är enligt många årets hittills största avslöjande.

Det började redan i november, då SvD Näringsliv tillsammans med analyssajten N360 avslöjade att SCA och Sandvik köpt två privatjet för en halv miljard kronor.

Sedan dess har skandalen rullats upp steg för steg.

Toppchefernas flitiga flygande med planen, ibland tillsammans med närstående, till jaktresor, Formel 1-tävlingar och mästerskap i fotboll har lett till att en förundersökning har inletts.

Sedan tidigare har styrelseordföranden Sverker Martin-Löf avgått. Och i går tvingades även SCA:s vd Jan Johansson lämna sin post.

Men i dagens utgåva av Dagens Industri får läsaren veta att ”vd-bytet sker efter DI:s avslöjanden om flygresor världen över”.

Det uppmärksammades snabbt. SvD:s chefredaktör Fredic Karén sågade på Twitter DI:s agerande

”Ett publicistiskt haveri av @dagensindustri att försöka sno åt sig äran. Så otroligt lågt”, skrev han.

Bakom raseriet finns en historik.

– DI har inte varit speciellt generösa med credd under arbetet med våra avslöjanden om SCA och Industrivärden. Andra som gått vidare på våra uppgifter har varit bättre. Därför reagerade flera på redaktionen och kände ”kom igen”, säger Fredric Karén till Dagens Media.

Det är i en bildtext i Dagens Industri som tidningen i dag tar åt sig äran för de avslöjanden som ledde till att SCA:s vd fick sparken.

Peter Fellman, chefredaktör för Dagens Industri, var snabbt ute på Twitter och förklarade att det hela var en ”miss i en bildtext i stressen”.

Han håller inte med om att DI skulle ha varit snåla med att credda Svenska Dagbladet generellt under granskningen av SCA och Industrivärden.

– Det tycker jag verkligen inte. Vi har varit väldigt ymniga med credden i denna artikelserie. Jag tycker inte att Svenska Dagbladet i allmänhet creddar oss mer än vad vi creddar dem, säger Peter Fellman till Dagens Media.

Sverker Martin-Löf har under granskningens gång gått till hård motattack och hävdat att han varit utsatt för ett ”kuppartat mediedrev" och hävdat att bolaget varit avlyssnat.

– Vi vet ju inte vad syftet är med det vi är utsatta för, eller som jag är utsatt för. Det verkar finnas sådana otroliga resurser bakom, och kraft och förmåga att ljuga, vinkla information, anklaga och förtala, sade Sverker Martin-Löf till Nyhetsbyrån Direkt i januari.

Fredric Karén säger att SvD har jobbat hårt för att hålla en ”rak publicistisk linje” och en ”objektiv tonalitet” i granskningen.

– Det har varit viktigt för oss, och det har vi fått mycket positiv feedback för. Sedan har allt vi publicerat varit rätt. Vi har haft tillgång till väldigt bra källmaterial.

Hur ser du på genomslaget för ert arbete med er granskning av SCA och Industrivärden?

– Det har varit en väldigt spännande och positiv granskning, som varit viktigt för hela redaktionen och självförtroendet. Det har varit ett fantastiskt genomslag för SvD Näringsliv.

UPPDATERING:

Lokaltidningen Gefle Dagblad skrev redan i augusti 2013 om Sandviks planer på att gå in ett ett bolag "vars huvuduppgift blir att flyga (Olof) Faxander och andra ur Sandviks ledning – liksom ledningarna för två andra svenska storbolag – dit de ska" i lyxiga privata jetplan.

Enligt tidningens källor var just SCA och Industrivärden dessa två bolag.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.