Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SvD lanserar lista över bästsäljare

Publicerad: 27 mars 2017, 08:43
Uppdaterad: 27 mars 2017, 09:10

Tre av titlarna som kommer att finnas med på SvD:s första boklista.

I morgon är det premiär för SvD Kultur:s nya satsning – en boklista som ska väga in både publikframgång och kvalitet i sin ranking.


Enligt tidningens kulturredaktion har det saknats en boklista som väger in både vad läsarna tycker om, och vad kritikerna föredrar. Därför har man nu beslutat att lansera just en sådan.

Med start imorgon, tisdag, kommer SvD:s nya boklista att publiceras veckovis på nätet. I papperstidningen kommer listan att gå att hitta i lördagsupplagan.

Den nya boktoppen väger samman försäljningsstatistik och kritikers bedömningar. Därmed blir det den enda svenska boklistan som väger in recensioner från olika medier i sin bedömning, lyder det i ett pressmeddelande.

– Inspirationen till listan kommer både från bästsäljarlistor och kritikerlistor. Bästsäljarlistorna är intressanta för att de speglar vilka frågor och författare som intresserar läsarna mest för stunden, men problemet är att de – till skillnad från kritikerlistorna – inte tar hänsyn till kvalitet. Men SvD:s lista samlar alltså de böcker som går hem både hos kritiker och läsare, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

För att lyfta fram den "kvalificerade litteraturkritik som bedrivs på olika håll" kommer den digitala versionen av listan att länka vidare till recensioner från såväl rikstäckande som regionala medier. Urvalet till boklistan görs utifrån de 100 bäst säljande titlarna i Sverige varje vecka. Det inom både facklitteratur och skönlitteratur.

Försäljningsstatistiken tas fram i samarbete med Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Ovsett försäljning kommer det emellertid för en plats på SvD:s topplista att krävas att en bok fått "i huvudsak positiv" kritik i minst två av de enligt tidningen största forumen för litteraturkritik: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio.  – Att tolka litteraturkritik är förstås ingen exakt vetenskap, men vi väger in hur pass positiv recensionen är och förbehåller oss rätten att göra den bedömningen. Vi är bara glada om listan ger upphov till diskussioner om litteratur och litteraturkritik, säger Lisa Irenius.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News