Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SvD lägger ut sen uppdatering på TT

Publicerad: 8 April 2013, 09:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

Svenska Dagbladet fortsätter att prioritera dagredigering. Nu ska TT sköta mer av SvD:s nattredigering.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

Enligt uppgift till Dagens Media ska Svenska Dagbladet – som snart lanserar sin nya omgjorda tidning – utöka sitt samarbete med TT. Det innebär att uppdatering av papperstidningen efter att förstaeditionen skickats till tryck i högre utsträckning ska skötas av TT.

Lena K Samuelsson, chefredaktör för Svenska Dagbladet, tonar dock ned betydelsen av förändringen.

– Det som i huvudsak görs om efter att förstaeditionen har skickats är sportsidorna. De kommer, som bekant, TT att göra åt oss, säger hon.

Sidorna ska Svenska Dagbladets nattchef sedan godkänna innan tryck.

TT:s personal ska även kunna hjälpa till med andra sena uppdateringar.

– Det kan till exempel handla om notismaterial och börssiffror från USA. Det ska göra att våra nattchefer och redigerare får tid att hantera andra nyheter, säger Lena K Samuelsson.

Bakgrunden till att Svenska Dagbladet väljer att låta TT sköta mer av den sena uppdateringen är enligt Lena K Samuelsson att tidningen sedan flera år tillbaka jobbar mer med planerad papperstidningsproduktion – som är mindre beroende av att reagera sent på nyhetshändelser.

I och med den stora nedbemanning som genomförts läggs mer krut på dagredigeringen och i förväg planerad journalistik.

– Vi gör en mindre kvällsorganisation. Det hänger ihop med att innehållet i tidningen är noga planerad och utvalt redan från första upplagan. Man sitter inte och slår ihop en papperstidning på kvällen längre.

SvD:s kvällsbemanning ska nu bestå av en nattredaktion bestående av fyra personer som jobbar fram till 19:30. Därefter tar en nattchef och en egen redigerare vid, som även har resurser på TT till sitt förfogande.

Skillnaden i personal på kvällen är enligt Lena K Samuelsson liten.

– Händer det en stor nyhet sent så jobbar vi som vi alltid har gjort. Nattchefen leder arbetet och ser till att vi har de resurser som krävs. Den stora skillnaden är att TT gör sportsidorna.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.