Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SvD-facket positivt till affären

Publicerad: 12 Maj 2015, 11:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:01

Journalistklubben på SvD välkomnar den nya koncernen, men Mittmedias fackklubb tvekar.


Ämnen i artikeln:

SchibstedMittmedia

Journalistklubben på Svenska Dagbladet ställer sig positiva till en ny m orgontidningskoncern bestående av Schibsted och Mittmedia.

Det skriver fackklubbens representant Thomas Berglund i ett mejl till Dagens Media.

Han beskriver Svenska Dagbladet som en "udda fågel inom Schibsted Sverige och att tidningens förutsättningar bli bättre i en ny mediekoncern.

Så här lyder Thomas Berglund meddelande i sin helhet:

" Journalistklubben på Svenska Dagbladet ställer sig positiv till den föreslagna strukturaffären. Besked om långtgående ägarförändringar sprider alltid – åtminstone till en början – en viss oro, men vi har de senaste dagarna övertygats om att detta är ett steg som kan föra SvD framåt.

SvD är idag en 'udda fågel' bland Schibsted Sveriges bolag och synkroniseringsvinsterna med övriga verksamheter är små. I en ny mediekoncern av den typ som nu skissas skulle SvD kunna bli navet som en välstrukturerad företagsgrupp snurrar omkring.

Vi ser affären som en offensiv satsning från Schibsteds sida där man går in med betydande resurser för att ge den nya koncernen en stabil start och en bra grund att stå på. Vi tror att en sådan ny mediekoncern ökar SvD:s möjligheter i den fortsatta strukturomvandlingen jämfört med status quo.

SvD har alltid haft en förändringsbenägen personal, där är på grund av detta som vi har tagit oss igenom svårigheterna hittills och faktiskt lyckats vända ett århundrade av röda siffror till svarta.

Klubben ser därför med tillförsikt och spänning fram mot att ta sig an de nya utmaningarna."

Journalistklubben på Mittmedia är inte lika positiva. Vice ordföranden Ragna Fahlander säger till Journalisten att affären kom som en överraskning för henne.

– Det har ryktats om nya samarbeten norröver, men att det skulle bli Svenska Dagbladet har inte funnits med i spekulationerna, säger hon.

Ragna Fahlnader är orolig för att den nya mediekoncernen ska innebära fler nedskärningar inom Mittmedia, som redan har blivit av med en hel del redaktionella tjänster.

– Jag vet alltså ingenting om hur det är tänkt, men alla förstår ju att när ledningen talar om samverkan så hotas fler journalistjobb, och vi är redan inne i en tuff process med neddragningar, säger Ragna Fahlander till Journalisten.

LÄS OCKSÅ:

Viggo Cavlings blogg: "Nu börjar samordningen"

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SchibstedMittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.