Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SvD-chefen Fredric Karén: "Vår ledarsida är inte rasistisk"

Publicerad: 18 September 2015, 13:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:51

SvD:s chefredaktör Fredric Karén slår ifrån sig kritik om att tidningen är främlingsfientlig.


Ämnen i artikeln:

TwitterSvD

Kritiken på sociala medier efter SvD:s ledarskribent Per Gudmundsons tweet igår har varit stark.

På morgonen skrev han tillsammans med en länk:

"Kanonsajt för asylshopping i EU. Saknar bara välfärdsjämförelse och smartphones"

En av de som var kritiska var komikern David Sundin, som twittrade ut ett mejl som han skickat till Fredric Karén och Gunilla Asker. I mejlet står bland annat:

"Den största delen av den främlingsfientlighet, rädsla för invandring och brist på empati som når mig via sociala medier kommer från skribenter på Svenska Dagbladet".

SvD:s chefredaktör Fredric Karén tycker att tweeten var olycklig.

– När vi fick reda på att Per använt ordet "asylshopping" så pratade vi med honom. Efter det så valde han själv att ta ner tweeten, säger han till Dagens Media.

Brukar ni censurera era medarbetare på sociala medier?

– Han valde att ta ner den själv, så vi tycker verkligen inte att det är censur. Detta är även första gången som jag har uppmärksammat något en medarbetare gjort på sociala medier. Vi har en ganska generös policy kring vad våra medarbetare får göra på sociala medier.

Enligt honom får alla ledarsidor alltid kritik och att just Svenska Dagbladet har fått mycket kritik om att vara rasistisk och främlingsfientlig tycker han är olyckligt.

– Vår ledarsida är inte rasistisk på något sätt. Verkligen inte. Men jag tror att den kritiken kommer just för att vi försöker ifrågasätta integrationspolitiken och se till vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det handlar verkligen inte om att vi inte vill att människor ska komma till Sverige utan snarare ifrågasätta hur integrationen sköts, säger Fredric Karén.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TwitterSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.