Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Superschnack och Begenmek – nu lanserar Expressen sin viralsajt i fler länder

Publicerad: 20 November 2014, 07:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:22

UPPDATERAD. Expressens viralsajt Omtalat.nu får systersajter i Turkiet, Norge och Tyskland.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Expressen lanserade viralsajten Omtalat i somras och har tillsammans med andra klicksajter som Gilladjur och Sportfeed bidragit till att öka Expressens trafik rejält.

Nu lanserar Expressen, via tidningens avdelning för produktutveckling Expressen Labs, Omtalat i tre nya länder:

  – Omsnakket.no i Norge.

  – Begenmek.com i Turkiet.

  – Superschnack.de i Tyskland.

Sajterna kommer ha redaktörer från Tyskland, Turkiet och Norge.

– Den här satsningen är ett resultat av den produkt- och affärsveckling som görs gemensamt av annons-, marknads-, utvecklingsavdelningarna och redaktionen. Under ett möte med ett 30-tal chefer för ett par veckor sedan ställde sig sportchefen Anders Nettelbladt upp och presenterade hur vi skulle lansera Omtalat i flera länder, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i och fortsätter:

– Det blev en spontan applåd och ungefär 30 sekunder senare var sociala medier-gruppen och våra utvecklare igång.

De nya sajterna kommer, till skillnad från svenska Omtalat, inte att samredovisas med Expressen.se på Kia-index.

Varför har ni valt just de här länderna?

– Vi har bland annat utgått ifrån folkmängd, konkurrensläge och Facebook-penetration. Det här har gått ganska snabbt, det är bara två veckor sedan denna idé drogs i ledningsgruppen, men det har också gjorts tester. Vi har då översatt en del poster och tv-inslag och riktat dem mot olika länder, och vi har redan sett vissa skillnader. Norska Omsnakket.no har exempelvis fler besökare på läsplattan, medans turkiska Begenmek.com är större på desktop.

Kommer ni att lansera i fler länder inom kort?

– Vi börjar med tre ytterligare länder. Bara för att Omtalat.nu är större än Lajkat.se i Sverige betyder ju inte det att vi med automatik blir störst på andra marknader. Vi är rätt ödmjuka, vi ser detta som ett sätt för Expressen Labs att testa något nytt. Konkurrensen hårdnar ju också, den särskilda sportversionen av Lajkat verkar ju monteras ner nu och istället styr Aftonbladet allt mer viraltrafik till sin vanliga sajt. Så kanske fler mediebolag kommer agera? Vi får se.

Hur mycket pengar kan ni tjäna på detta?

– Det vill jag inte spekulera om. Expressen.se ökar ju både trafik och digitala intäkter snabbt, och nu har vi gjort antaganden om de utländska Omtalat-sajterna och ska följa upp hur det går. Vi ska vara väldigt prestigelösa: får vi många besökare och säljer mycket reklam så ökar vi satsningen, går detta inte alls så stänger vi ner och då har vi i alla fall lärt oss något. 

Kommer redaktörerna att sitta i Stockholm eller i respektive land?

– Vi kommer att ha tyska, norska och turkiska redaktörer här, men söker också lokala skribenter.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.