Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Styrelseordföranden om aktieutdelningen: "Det är lite pengar"

Publicerad: 27 Mars 2012, 12:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:28

Att Stampen ger sina aktieägare en rekordutdelning på 48 miljoner kronor ser illa ut enligt arbetstagarnas representant i styrelsen. Ordförande Lennart Hörling ger dock inte mycket för kritiken.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Aktieutdelningen på 48 miljoner kronor kommer samtidigt som det delägda dotterbolaget Promedia kan tvingas göra sig av med 100 av 300 journalister.

Sten Sjögren, journalistklubbens arbetstagarrepresentant i styrelsen, har riktat hård kritik mot utdelningen, som är den största i Stampens historia.

En åsikt som inte delas av resten av styrelsen.

– Nej, jag tycker att det är lite pengar. Stampen har gjort ett av sina bästa resultat någonsin och vi har en utdelning på runt 11 procent. Det är få bolag som har en så låg utdelning, säger styrelseordförande Lennart Hörling till dagensmedia.se.

Att nära hälften av rörelseresultatet kommer från engångsintäkter spelar ingen roll. Lennart Hörling menar också att Stampen kritiseras hårdare än om det hade varit ett börsnoterat bolag.

– I börsbolag är det solklart att aktieägarna ska få en utdelning men så fort det gäller är ett familjeföretag blir aktieutdelningen ifrågasatt. Jag vill verkligen poängtera att det här dessutom är en jättelåg utdelning i förhållande till vinsten.

Att Sten Sjögren reservat sig mot beslutet om aktieutdelningen tycker han är ologiskt.

– Sten får stå för sina åsikter själv och han får så klart tycka vad han vill, men jag tycker att han har fel. Det är lika logiskt att ägarna får utdelning, alltså ränta på sina pengar, som att löntagarna får lön, säger han och fortsätter:

– Vi lever i en föränderligt medievärld där personalystyrkan inte kan vara oförändrad. Därför ser man ständigt över organisationen, men det innebär inte att aktieägare precis som löntagare vill ha lön.

Och kritiken mot att ni inte har haft något tillväxt på fyra år?

– Man ska komma ihåg att vi lever i en extrem lågkonjunktur som jag tycker att Stampen har hanterat utomordentligt väl.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.