Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Strängare syn på läckor – även i Sverige

Publicerad: 1 augusti 2013, 06:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:39

Den dömde Bradley Manning blir omskriven på både SvD:s och DN:s ledarsidor. Medan DN fördömer hårdhäntheten i bedömningen av hans fall ser SvD:s skribent liknande tendenser i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetDagens Nyheter

I går meddelades domen mot menige Bradley Manning där det fastställdes att amerikanen gjort sig skyldig till spioneri och utlämnande av hemliga handlingar – brott vilka han riskerar sammanlagt 136 års fängelse för.

Påståendena om att han skulle ha hjälpt terrorister genom organisationen Wikileaks kunde däremot inte styrkas. På Dagens Nyheters ledarsida fördömer man i dag hårdhäntheten i bedömningen av hans fall och försöken att skrämma andra till tystnad.

På Svenska Dagbladets debattsida drar Nils Funcke paralleller mellan fallet Bradley Manning och Edward Snowden.

"Det som drivit Manning och Edward Snowden är att de stött på missförhållanden som gnagt på deras samveten och som inte lämnat dem någon ro".

Skribenten jämför även situationen för de båda amerikanerna med Sverige där uppgiftslämnare traditionellt har en starkare ställning.

"Men det relativt långtgående och unika skyddet för meddelare i Sverige riskerar att urholkas", skriver han och hänvisar till förslaget om att införa utlandsspioneri som tryckfrihetsbrott.

Förslaget som lades fram i en offentlig utredning i februari har sågats av både Journalistförbundet och av JK.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.