Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Stort raseri mot DN:s ledning: "Jag blev helt chockad"

Publicerad: 27 Augusti 2013, 13:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:36

UPPDATERAD. "Helt oacceptabelt", "förskräckligt" och "chockerande". Journalistklubben på DN riktar i dag skarp kritik mot ledningens sätt att hantera övertaligheten på tidningen.


80 personer – eller var femte anställd. Så stort är det sparpaket som Dagens Nyheter sjösatte i början av året.

Men processen har varit segdragen och ledningen på DN har bland annat kritiserats för det avgångsvederlag som fackklubbsordföranden Anders Forsström kallat för "snålast i branschen".

Nu, kan Dagens Media avslöja, får DN-ledningen ytterligare bassning. Det framgår av ett internt uttalande från Journalistklubben som Dagens Media tagit del av:

" Ett välbesökt och enigt klubbmöte i DN:s journalistklubb riktar skarp kritik mot företagets sätt att hantera övertalighet i samband med den pågående omorganisationen, med metoder som slår mot DN:s varumärke och redaktionens styrka i ett läge där företaget står inför mycket stora utmaningar. Det är helt oacceptabelt hur enskilda medarbetare behandlas av ledningen", skriver Journalistklubben i uttalandet.

Enligt en anonym uppgiftslämnare som Dagens Media talat med handlar det att ledningen gått på enskilda medarbetare och utan omsvep meddelat att de har blivit omplacerade.

– Det handlar om tolv personer med många anställningsår som inte kan sägas upp enligt de vanliga turordningsreglerna som nu erbjudits nya tjänster, säger hen till Dagens Media.

Enligt uppgift ska dessa tjänster vara "krystade" och ha lite att göra med den ursprungliga verksamheten. Dessutom kommer de tolv personerna att – rent fysiskt – placeras långt bort från redaktionen.

Tackar de tolv inte ja till "erbjudandet" innan den sista augusti riskerar de att sägas upp.

– Det är för jäkligt och vittnar om en mycket märklig människosyn, säger uppgiftslämnaren.

Enligt uppgift råder det framförallt stor upprördhet och missnöje gentemot DN:s personalchef Henrik Fontin.

– Man sköter det inte snyggt. Ledningen har skyldighet att informera medarbetarna, men det har man inte gjort, säger uppgiftslämnaren.

Dagens Media har talat med en av de anställda som tvångskommenderats till en ny tjänst – och som alltså sägs upp om hen inte tackar ja till den nya tjänsten inom några dagar.

– Det känns helt förskräckligt och godtyckligt. Och det är ett väldigt fult sätt att kringå LAS på, säger hen.

Hur reagerade du?

– Jag blev helt chockad. Det här kom utan något förvarning.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi är i slutförhandlingar med Journalistförbundet om våra neddragningar och vill därför inte kommentera den pågående processen. De besked vi gav i våras gäller, säger han till Dagens Media.

Dagens Media har sökt personalchefen Henrik Fontin och DN:s vd Gunilla Herlitz.

Dante Thomsen

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.