Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Storslakt på norrlandstidningar

Publicerad: 29 Mars 2011, 13:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:16

Ett 20-tal anställda – nära 1 av 4 – får gå när Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad lanserar en ny "multimedial" satsning.


Efter centrala förhandlingar med facket som avslutades under gårdagen stod det klart att ett 20-tal anställda – av totalt omkring 90 anställda – får gå när norrlands-tidningarna ska spara tio miljoner kronor.

Pengarna ska istället användas till att sjösätta en ny "multimedial" satsning.

Men förhandlingarna slutade i oenighet mellan facket och arbetsgivaren.

– Arbetsgivaren valde att köra över medarbetarna på redaktionen, säger Monica Engström, fackklubbsordförande på VK.

Hon är mycket kritisk till hur förfarandet har gått till från arbetsgivarens sida och beskriver processen som "märklig och konstig".

– Det finns inga planer på hur vi ska samarbeta eller någonting och de har inte heller kunnat presentera någonting annat än hur många vi ska vara. Det finns helt enkelt ingenting, säger Monica Engström och fortsätter:

– Vi säger inte nej till multimediala satsningar men vi vill veta hur det ska gå till och vad organisationen ska göra. Därför har förhandlingarna avslutats under oenighet.

Vilken typ av tjänster är det som berörs?

– Det kommer bantas lite överallt så det gäller både fotografer, reportrar och redigerare. Under de närmaste veckorna kommer man bland annat att gå ut med avgångsvederlag och frivilliga avgångar.

Hur är stämningen på redaktionen?

– Vi är ganska sura. Vi har kommit med konstruktiva förslag på lösningar på hur man kan gå till väga med det här och har försökt vara realistiska. Det har varit väldigt bra diskussioner men arbetsgivaren har haft en agenda som de kört på utan att lyssna på några argument och det är vi besvikna över.

Enligt henne hölls i dag ett möte på tidningen i dag där kritik framfördes mot ledningen.

– Det framgick väldigt tydligt att vi är besvikna på ledningen och vi ifrågasatte varför de har gjort på det här sättet när vi haft så konstruktiva förslag.

Vad tror du om den här satsningen?

– Det här är den största omorganisationen i Västerbotten-Kurirens historia. Jag har svårt att se hur de ska kunna få till en bra lösning utan att ha medarbetarna med sig. Det blir åtminstone väldigt mycket svårare och det tycker vi är synd för vi hade velat lösa det här.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.