Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Stor sommarvikariebrist på många redaktioner – och svårt hitta rätt kompetens

Publicerad: 18 maj 2021, 15:21

Många redaktioner har svårt att hitta sommarvikarier, rapporterar Journalisten. Bristen är särskilt stort på Bonnier.

Foto: Janne Naess

Många redaktioner har svårt att hitta sommarvikarier, rapporterar Journalisten. Bristen är särskilt stort på Bonnier.


Redaktioner har fått allt svårare att hitta sommarvikarier och rätt kompetens senaste åren, enligt en kartläggning av Journalisten. 

På Bonnierägda bemanningsföretaget Marieberg Media, som sköter sommarbemanningen för Bonnier News tidningar, har antalet ansökningar sjunkit med mer än en fjärdedel. Det rör sig om en nedgång från 1 200 i fjol till 870 sökande i år, enligt Journalisten. Och bristen på vikarier har lett till att Bonnier-anställda uppmanas att ta ut mindre semester i sommar än vanligt.

– Vi är bekymrade. Vi får färre och färre ansökningar till sommarvikariaten och det är en betydande minskning jämfört med förra året, framför allt ute i landet, men vi har också svårt att hitta kvalificerade vikarier i Stockholm, säger Elsa Falk, verksamhetschef på Marieberg Media till Journalisten.

Mittmediatidningarna har varit tvungen att höra av sig till ett hundratal tidigare vikarier för att lösa bristen där, då många sökande har relativt nyligen påbörjat sina utbildningar. TV4 uppger också att det är svårt att hitta rätt kompetens, då hälften av de sökande saknar utbildning eller erfarenhet.

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.