Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Stiftelsen Tinius köper aktier i Svenska Dagbladet

Publicerad: 12 december 2019, 15:47

Ole Jacob Sunde, ordförande Stiftelsen Tinius, skakar hand med vänster HB Ekström, representerande Högerns Förvaltnings AB och NWT-Gruppen AB och till höger av Odd Eiken, Stiftelsen Svenska Dagbladet. Bakre raden: Raoul Grünthal, Schibsteds Sverigechef, Anna Careborg, publisher, SvD och Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör, SvD.

Foto: Tomas Oneborg

Stiftelsen Tinius köper minoritetsägarnas aktier i Svenska Dagbladet och blir tillsammans med Schibsted ensamma ägare av tidningen. I samband med detta kommer pengar att sättas av till ett utvecklingsprogram för ledarskribenter.


Ämnen i artikeln:

SvDSchibsted

 Stiftelsen Tinius tar över samtliga aktierna från Svenska Dagbladets tre minoritetsägare, Stiftelsen Svenska Dagbladet, Högerns Förvaltnings AB och NWT-Gruppen AB. Tillsammans rör det sig om 0,6 procent av aktierna.

– Köpet är marginellt när det gäller storleken men har en symbolisk betydelse, säger Stiftelsen Tinius vd Kjersti Løken Stavrum i ett pressmeddelande.

Stiftelsen Svenska Dagbladet har till uppgift att värna Svenska Dagbladets själ, står det att läsa i pressmeddelandet. Det har stiftelsen först gjort som ensam ägare, och sedan Schibsted tog över som minoritetsägare.

Odd Eiken företräder Stiftelsen Svenska Dagbladet:

– Vårt ägande i SvD tas nu över av Stiftelsen Tinius. Vi tror att vi kan göra mer för att främja Svenska Dagbladets värden än att låsa våra tillgångar i ett minoritetsägande.

Stiftelsen Svenska Dagbladet och Stiftelsen Tinius har kommit överens om att gemensamt och i samarbete med Schibsted ta fram ett utvecklingsprogram för ledarskribenter. Programmet ska hjälpa fram talanger, en om året, att vidareutveckla redaktionella och journalistiska färdigheter.

– Det finns ett behov av fler karriärvägar för ledarskribenter, så det här är oerhört välkommet. Eftersom Sverige är ett litet språkområde behövs det större ansträngningar att utveckla pluralism i samhället både när det gäller opinionsbildning och publicistik. Jag är glad för att Schibsted tillsammans med de båda stiftelserna är beredda att lägga kraft i detta, kommenterar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.

Tove Lifvendahl tror inte att skiftet i ägarstrukturen innebär någon skillnad för Svenska Dagbladets ledarsida:

– SvD:s ägare förstår värdet av den röst som SvD:s ledarsida utgör i samhällsdebatten och har visat att de värnar den tradition vi förvaltar och utvecklar. Trovärdigheten i hållningen ”obunden moderat” byggs både varje dag och över tid, men nu kan vi också säga att vi till 100 procent också är det i ekonomiska termer.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvDSchibsted

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev