Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Stampens plan för framtiden sjösatt

Publicerad: 18 September 2014, 05:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:28

Stampen har nu testat den rationalisering inom dagspress som ska vända skutan. Piloten var lyckad och nu ska 58 tjänster försvinna från bolaget.


– Ingen av de reaktioner vi fått från läsarna tyder på att vi är fel ute i omgörningen, säger Anders Golinger, projektledare.

I början av sommaren talade Stampen Local Media (SLM) klarspråk kring sparpaketet som ska sjösättas. 100 tjänster ska bort, majoriteten av dem kommer drabba den redaktionella delen. Rationaliseringen kommer innebära en besparing på 60 miljoner kronor per år.

En del av sparpaketet bygger på en rationalisering av redigeringen. I Trollhättan skapar SLM ett redigeringsnav, och bolaget inför nya verktyg – bland annat planeringsverktyget Whiteboard, som ”kraftigt förenklar redigeringen”, enligt Cecilia Krönlein, redaktionell chef på Stampen Local Media.

– GP:s redigering har varit drygt 20 tjänster. Nu blir det en gemensam redigering för alla Stampen Local Medias titlar, som består av 17 redigeringstjänster.

Den andra delen som ska möjliggöra en nedbemanning med totalt 100 tjänster bygger på att samma material produceras gemensamt för bolagets sex dagstidningar i Västsverige.

Den gemensamma delen inom Stampen Local Media kommer att bestå av sport, kultur, nöje,  samt tv, konsument, korsord, börssidor och serier.

På avdelningarna sport, kultur och nöje kommer det  att finnas plats för lokala sidor.

– Vi står inför en nedbemanning bland de här sex tidningarna på totalt 58 tjänster. Stampens tidningar på västkusten måste agera för att överleva. Vi måste ha svarta siffror, för det finns ingen som kommer att komma och hjälpa oss. Vi har en plan för hur vi ska vända och få ordning på pengarna. Det här är en viktig del i den planen, säger Cecilia Krönlein.

Projektet med gemensamt redaktionellt material kommer att rulla igång skarpt den 1 oktober. Förra lördagen testade man upplägget med en pilottidning – en testversion.

– Vi har gått ut med en mejl­enkät till alla internt som varit involverade i arbetet. Vi gör läsarmätningar hos alla titlar, och vi analyserar de mejl och chattfrågor som chefredaktörerna fick när de chattade på lördagen då testversionen kom ut. En snabb analys är att läsarna gjorde tummen upp. Det har kommit upp frågor om stort och smått, men ingen av de reaktioner vi fått från läsarna tyder på att vi är fel ute i omgörningen, säger Anders Golinger, redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på GP, som är projektledare tillsammans med Morgan Ahlberg, chefredaktör på TTELA.

För tidningen Göteborgs-Posten innebar omgörningen att sektionerna Debatt och Fria ord flyttade längre fram i tidningen.

Många har reagerat, men bara en läsare har varit negativ, så de allra flesta verkar alltså vara mycket positiva. Så det gick hem så som vi hoppats, så här långt.

Fackets oro för projektet är att det lokala kommer urholkas, men SLM:s ledning menar att de värnar den lokala journalistiken och innehållet genom att genomföra förändringen. Enligt Krönlein har samtal mellan titlarnas chefredaktörer förts sedan förra hösten.

– Vi började bygga bolaget (SLM) redan innan de fanns på pappret, säger hon.

Stampens rationaliseringsprojekt är delvis finansierat av statliga Vinova.

Tillsammans med Chalmers tekniska högskola har mediebolaget sökt och tilldelats pengar för att bedriva innovativ organisering.

Anslaget som även gäller Bonnier och Schibsted är på totalt 2,5 miljoner kronor.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.