Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Stampen tvingas dra tillbaka emission

Publicerad: 4 November 2015, 05:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:23

Stampen tvingas dra tillbaka emissionen av en företagsobligation på 500 miljoner kronor, skriver Breakit.se.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Sedan i våras har Stampen försökt få in 500 miljoner kronor från externa investerare för att kunna göra sig av med dyra lån. Finansieringen skulle lösas via en företagsobligation, men nu har ledningen givit upp det spåret.

– Vi förberedde en obligation under sommaren men under hösten har obligationsmarknaden blivit iskall så vi fick dra tillbaka det erbjudandet, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till Breakit.se.

Dagens Media har tidigare kunnat berätta om Stampens höga skuldsättning. När Stampens långivare i slutet av förra året räknade ut netto­skulden i förhållande till rörelseresultat före avskrivning fick de slutsiffran 5,98. En grundregel i banksammanhang är att varningsklockorna ringer vid 4–5.

Planen med vårens nyemission var att lösa finansieringen redan i år, men nu siktar Stampen istället på att vara klara under första kvartalet nästa år. Om finansieringen istället ska lösas med preferensaktier eller stamaktier vill inte Martin Alsander avslöja för Breakit.se.

Enligt källor till sajten är det dock i princip omöjligt att lösa finansieringen med preferensaktier. Alternativet blir då att emittera stamaktier, vilket skulle innebära att familjen Hjörnes ägande kraftigt späs ut till den grad att man riskerar kontrollen över bolaget.

Det kan dock undvikas, enligt Martin Alsander:

– När jag har pratat med investerarna har jag upplevt att det finns intresse för att investera i en preferensaktie-struktur. Med det sagt är det inte säkert att vi väljer det alternativet. Om vi gör nyemission med stamaktier så kan vi också sälja röstsvaga aktier vilket i så fall skulle innebära att familjen Hjörne kan behålla den röstmässiga kontrollen, säger han till Breakit.se.

För prenumeranter:

Festen är slut för Hjörnes imperium

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.