Stampen räddades från konkurs

2016-12-27 08:00  

ÅRET SOM GICK. För att undvika konkurs tvingades Stampenkoncernen att ansöka om rekonstruktion i maj.

Efter flera år av finansiella svårigheter havererade Stampens ekonomi fullständigt under 2016.

För att undvika konkurs tvingades koncernen att ansöka om rekonstruktion i maj 2016.

Resultatet av rekonstruktionen, eller "projekt Lazarus" som den kallades internt, blev att Stampen fick skriva av 75 procent av sina skulder. De kvarstående 25 procenten, sammanlagt 220 miljoner kronor, ska betalas till fordringsägarna senast i februari nästa år. Resterande bankskuld är på 385 miljoner.

Stampen har under året genomfört ¬stora besparingar och många medarbetare har tvingats lämna koncernen.

I november avslutades rekonstruktionen formellt, men fortfarande behövdes ett nytt långsiktigt bankavtal och nytt kapital för att verksamheten skulle kunna drivas vidare.

I september gjordes en avsiktsförklaring, med en rad företagare i Västsverige som sade sig vara redo att investera i koncernen, och i förra veckan kunde Stampen äntligen presentera sina nya delägare, som tillsammans tillför 81 miljoner kronor genom en nyemission.

Bland de nya ägarna finns investmentbolaget Ernström & Co, vars vd Fabian Hielte är gift med Peter Hjörnes systerdotter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt