Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Dagspress

Stampen får ja från Skatteverket

UPPDATERAD. Stampen slipper betala hela skulden på en halv miljard kronor till Skatteverket.


Publicerad 2016-08-30 09:16
Uppdaterad 2016-09-28 06:57

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:

Skatteverket säger ja till ackordsförslaget som lagts fram av Stampen.

Godkännandet innebär att Stampen inte behöver betala hela sin skuld på en halv miljard kronor till Skatteverket.

Skatteverket godkänner ackordserbjudandet från Stampen preliminärt för samtliga av mediekoncernens bolag som är i företagsrekonstruktion.

De flesta övriga fordringsägarna har också beviljat förslaget.

För att ackordet ska kunna fastställas krävs att minst 75 procent av de röstande accepterat förslaget och att deras fordringar uppgår till minst 75 procent av de röstberättigade fordringarnas sammanlagda belopp.

– Det här beslutet var helt avgörande för rekonstruktionen, nu vet vi att vi kommer nå upp till 75-procentsnivån. Det gör att vi omedelbart kan vända oss till tingsrätten, säger Martin Alsander, koncernchef för Stampen till Dagens Media.

Nästa steg för Stampen blir nu alltså att skicka ansökningar om ackordsförhandlingar till berörda tingsrätter – så att tingsrätterna i sin tur kan fastställa de föreslagna ackorden.

– Att få ett snabbt slut på rekonstruktionen är viktigt för att verksamheten ska kunna fortsätta att leva. Det är skadligt och kostsamt att befinna sig i en rekonstruktion.

Ackordsförhandlingar hålls inom tre till fem veckor från det att tingsrätten godkänt ansökan.

Är det rimligt att skattebetalarna ska betala för att hjälpa Stampen?

– Det är en fråga för lagstiftarna, men när man skrivit lagen så har man sett att det är billigare att hjälpa bolag genom en kris än att hantera en konkurs. Man ska nog se det här som en investering. Vi är ju en koncern som betalat in över 10 miljarder kronor i skatter till staten de senaste tio åren. Värt att tillägga är även att vi är en av få som inte tar emot presstöd. Vi har inte kostat samhället något tidigare.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.