måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Stämningsansökan mot VLT:s utgivare avvisad

Publicerad: 18 januari 2022, 13:16

Västmanlands tingsrätt avskriver en stämningsansökan mot VLT:s utgivare Daniel Nordström.

Foto: Lennye Osbeck

Efter VLT:s kartläggning av nazismen och vitmakt-rörelsen i Västmanland valde en person att stämma utgivaren Daniel Nordström för förtal. Nu har Västmanlands tingsrätts avgörande kommit.

Ämnen i artikeln:

VLT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


VLT:s granskning av nazismen och vitmakt-rörelsen i Västmanland publicerades i maj förra året och innehöll bland annat en kartläggning av ett antal personer som uppgavs ha kopplingar till den våldsbejakande miljön.

En av de personer som blev porträtterad, dock utan att namn- eller bildpubliceras däremot i form av ett pixlat foto, valde efter publiceringen att stämma tidningens utgivare Daniel Nordström för förtal. Mannen som står bakom stämningsansökan motiverar den med att han inte tillhör den högerextrema miljön.

Ärendet togs vidare till Västmanlands tingsrätt som nu har valt att avskriva målet från vidare handläggning. Beskedet välkomnas av Daniel Nordström.

– Det är förstås bra att det är avskrivet och det beslutet var väntat. Jag är mest förvånad över att rätten inte avskrev det på en gång eftersom anklagelserna var så oprecisa och löst underbyggda.

Den här mannen hävdar ju att han inte är nazist. Vad tänker du om det?

– Det vi har skrivit är att han poserar med vapen och med kläder som är främlingsfientliga. Allt vi har beskrivit är väl underbyggt och jag känner mig trygg som publiceringen som sådan.

Men med det sagt så var Daniel Nordström beredd på att publiceringen skulle väcka känslor.

– Vid den här sortens kartläggningar förväntar man sig en del reaktioner, vilket vi också fick. De flesta från läsekretsen var positiva, men det är klart – alla uppskattar ju inte att hamna på den här sortens listor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev