Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SR utreder Islamist-relation på nytt

Publicerad: 19 maj 2021, 11:50

Ekots chef Klas Wolf-Watz har beslutat att utreda ärendet med det Ekoreporter som inlett en relation med en dömd islamist igen.

Foto: Mikael Grönberg

Sveriges Radio ska återigen granska ärendet kring en dömd islamist och en reporter på Ekots redaktion. Det efter DN:s avslöjande om att relationen kan ha inletts tidigare än vad som tidigare varit känt.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Det var sajten Doku som först avslöjade att en reporter på Sveriges Radio slutat efter att hon inlett en relation med dömd islamist hon bevakat, som Säpo klassat som ett hot mot rikets säkerhet.

När uppgiften om relationen nådde reporterns chef tidigare i höstas ska hon självmant ha valt att lämna. I samma veva valde Ekot att gå igenom ett antal inslag som ingår i bevakningen och landat i att de är fortsatt relevanta.

Till Doku har reportern tidigare hävdat att deras relation var ”strikt journalistisk” när hon bevakade fallet. Men i går rapporterade Dagens Nyheter att den dömda islamisten tilldelats felparkeringsböter utanför journalistens hem. Det här ska ha skett mitt i natten samtidigt som hon bevakade hans fall.

Mot bakgrund av de nya uppgifter som kommit fram har Sveriges Radio beslutat att man ska göra en ny intern utredning.

”Jag har tagit del av DN:s artikel i dag, om situationen kring reportern och den ger en annan bild av läget än den jag hade i september och som jag fattade beslut och agerade utifrån”, skriver Ekots chef Klas Wolf-WatzSR:s hemsida.

Efter Dokus avslöjande har röster höjts om att det bör göras en extern, oberoende utredning av Sveriges Radios hanterande av fallet. Men det är inte aktuellt, enligt vd Cilla Benkö.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.