måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sportchefen om kritiken: "Det stämmer inte"

Publicerad: 17 februari 2012, 09:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:32

Svenska journalister är inte intresserade av att skriva om damidrott, hävdar Aftonbladets Lasse Anrell. Nu svarar Aftonbladets sportchef Håkan Andreasson på kritiken.

Ämnen i artikeln:

Lasse AnrellAftonbladet

DT

Dante Thomsen


Det är i en intervju med tidningen Feministiskt Perspektiv som Lasse Anrell levererar en bredsida mot svensk sportjournalistik.

I intervjun – där även den egna tidningen Aftonbladet får hård kritik – säger Lasse Anrell bland annat att svenska journalister bara är intresserade av att skriva om herrfotboll.

Men den legendariske sportkrönikören får mothugg av Aftonbladets sportchef Håkan Andreasson.

– Det här är en fråga som dyker upp ganska ofta och jag tycker faktiskt att det är fel att bara fokusera på genusperspektivet. Visst skriver vi extremt mycket om fotboll, men då kan man ju se det som att en jäkla massa andra sporter får stryka på foten. Därför håller inte genusperspektivet riktigt, säger han till dagensmedia.se.

Han håller inte heller med om att tidningens journalister skulle vara ointresserade av att skriva om damidrott.

– Det stämmer verkligen inte. Titta bara på när det var VM i damfotboll. Vi satsade stenhårt och skrev hur mycket som helst. Likadant när det gäller skid-VM och Carolina Klüft. Vi skriver hur mycket som helst om damidrott.

Men ligger det inte någonting i kritiken?

– Ja alltså, att det skrivs mer om manlig fotboll än kvinnlig kan jag inte förneka. Men det handlar om publikintresset. Finns intresset är jag precis lika intresserad av damidrott som herridrott.

Finns det utrymme att bli bättre?

– Jag skulle säga att det finns utrymme att bli bättre på precis allting. Hur vi ska bli bättre är någonting vi diskuterar dagligen.

I intervjun med Feministiskt Perspektiv säger Lasse Anrell också att "en chef" precis ringt och haft synpunkter på att han låtit sig intervjuas av tidningen.

– Mina chefer är livrädda. Både för sådana som dig och mig. Jag har flera gånger skrivit om hur dålig min tidning är på att skriva om kvinnor och idrott. De hatar det, säger han till Feministiskt Perspektiv.

Ett påstående som Håkan Andreasson tillbakavisar med emfas.

– Jag har aldrig sagt att jag inte tycker om att han gör intervjuer med den typen av tidningar. Tvärtom gör det mig glad och stolt att Lasse Anrell blir intervjuad av feministiska tidningar. Så jag har faktiskt ingen aning om vilken chef han har pratat med.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev