Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Spionbok misstänks för brott

Publicerad: 1 november 2011, 14:15
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:52

Sekretessbelagda uppgifter om journalisterna kan ha röjts.


Den uppmärksammande boken "Inte bara spioner" handlar bland annat om svenska journalisters arbete för östtyska Stasi. På begäran av säkerhetspolisen inleder nu JK en förundersökning för att fastställa om författaren Birgitta Almgren kan ha röjt sekretessbelagda uppgifter.

För att skriva boken "Inte bara spioner" fick författaren Birgitta Almgren, professor vid Södertörns högskola, rätt att läsa och ta del av svenska säkerhetspolisens handlingar om svenska Stasi-informatörer under kalla kriget.

I boken har författaren kartlagt 57 personer som i Sverige på olika sätt samarbetat med Stasi – nio av dem uppges vara journalister. 

Villkoret för att Birgitta Almgren skulle få ta del av uppgifterna var att hon inte fick röja identiteterna bakom Säpos misstänkta informatörer.

Nu inleder JK en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikt.

– Det är lite förvånande. Jag tror inte att det kommer leda till något åtal, säger Trygve Carlsson, förlagschef för Carlsson bokförlag som gav ut boken i september.

Enligt Regeringsrättens dom i juni 2010, som gav Birgitta Almgren tillgång till uppgifterna, får bokens innehåll inte på något sätt avslöja de inblandades identiteter.

– Vi på förlaget har läst boken med detta i bakhuvudet och Birgitta Almgren har följt premisserna på ett helt korrekt sätt, säger Trygve Carlsson.

Ärendet ligger nu hos kammaråklagaren Fredrik Ingblad, vid internationella åklagarkammaren.

– Jag kan inte säga någonting om ärendet eftersom det skyddas av sekretess, säger han.

Erik Strömberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.