Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Spelbolagschef fick recensera Sim City i DN

Publicerad: 27 Mars 2013, 04:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

Han är kommunikationschef på det svenska spelbolaget Avalanche Studios – samtidigt recenserar Thomas Wiborgh spel för DN.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Thomas Wiborgh är en veteran i gamingvärlden. Han skrivit om tv- och datorspel i ett decennium – och har medverkat i en lång rad medier.

I Dagens Nyheter har han synts frekvent, bland annat som spelrecensent.

I september förra året värvades Thomas Wiborgh till jobbet som kommunikationschef för det svenska spelutvecklingsbolaget Avalanche Studios.

Trots det fortsätter Dagens Nyheter att anlita honom som recensent.

I söndagens tidning publicerades Thomas Wiborghs recension av en av spelvärldens stora snackisar just nu – den sjätte upplagan av den kultförklarade stadssimuleringen Sim City.

En lansering som kantats av massiv kritik.

”Maxis och Electronic Arts (EA) har stått för den mest utskällda spellanseringen på flera år genom att kräva ständig internetuppkoppling för att kunna spela”, skriver Thomas Wiborgh i texten.

Recensionen, som även innehåller positiva omdömen, avslutas med en sågning av Maxis och Electronic Arts, som anklagas för att ställa krav på sin publik utan att först förankra dem i sitt eget spel.

”Problematiken är paradoxalt nog välkänd för vilken ’Sim City’-borgmästare som helst: man bygger inte kärnkraftverk utan att ha en skola i staden. Grunden måste läggas först. Det har Maxis inte gjort, och därför står de nu med reaktorvatten upp till knäna”.

Jonas Thente, spelredaktör på Dagens Nyheter ser dock ingen intressekonflikt i beslutet att låta kommunikationschefen för ett spelbolag sätta sig till doms över nya Sim City.

– Absolut inte. Det är inte annorlunda mot en litteraturkritiker som recenserar böcker och samtidigt jobbar för ett förlag, eller en konstkritiker som är knuten till ett galleri och recenserar konst, säger han.

Thomas Wiborgh får dock inte längre skriva om spelprodukter som direkt konkurrerar med Avalanche Studios produkter – det vill säga actionspel.

– Sedan han tog anställningen skriver han inte om sådana spel som Avalanche ger ut, utan om andra genrer, säger Jonas Thente och fortsätter:

– Du kan inte överleva på att vara frilanskritiker. Det funkar precis som inom de andra konstarterna: man håller sig från sina egna områden. Samma integritetsregler även för spel.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.