söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sparpaket på Talentum

Publicerad: 15 april 2016, 11:41
Uppdaterad: 15 april 2016, 13:34

UPPDATERAD. Talentum Media, som numera ägs av Alma Media, planerar att minska antalet journalister med 40 procent. "Ett brutalt stort sparpaket", säger Eddie Pröckl, journalistklubbens ordförande på Talentum.

Ämnen i artikeln:

Talentum

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Talentum Media köptes nyligen av Alma Media. Nu ska förlagets titlar, enligt ett förslag, spara sammanlagt 15 miljoner kronor på årsbasis.

Enligt arbetsgivarens förslag ska redaktionerna bantas med 19 tjänster – från dagens 47 tjänster. Det innebär en personalminskning på 40 procent.

Störst personalminskning föreslås för Ny Teknik, från 19 till 10 medarbetare. Men personalminskningar förväntas ske på alla titlar – Affärsvärlden, Dagens Media, Teknikhistoria, Lag & Avtal och Arbetarskydd.

Efter en omorganisation som genomfördes i februari i år ligger de olika titlarna idag i enskilda bolag. Nu föreslås en ny omorganisation.

Istället för att varje bolag har varsin chefredaktör ska de enligt förslaget få en gemensam publisher. Det innebär i så fall att tre chefredaktörstjänster försvinner.

Orsaken till sparpaketet är att annonsingången minskat, framför allt gäller det platsannonseringen.

Förhandlingar mellan arbetsgivaren och den lokala fackklubben har inletts.

Eddie Pröckl, ordförande för journalistklubben på Talentum, säger till Dagens Media att problemet med det nya förslaget framför allt är att arbetsgivaren inte har lyckats visa hur verksamheten ska fungera efter den här typen av förändring.

– Vad jag däremot kan säga är att jag är besviken, både på ledningen och på förslaget i sig.

Hur kommer klubben att agera nu?

– Vi kommer att fortsätta förhandlingen kring vad som ser ut som en fullständigt onödigt stor besparing, som bara kan motiveras om man har en plan för hur företaget ska fungera och kunna visa vinst. Om man i stort sett halverar antalet journalister på ett medieföretag utan någon konkret plan riskerar det att verksamheten inte kommer att fungera. Det är ett svek, inte minst mot aktieägarna. Om man inte anser sig ha ett ansvar för sin personal kanske man i alla fall kan uppvisa ansvar gentemot aktieägarna.

Vilken är din analys av bakgrunden till det här?

– Min analys av det hela är att vd:n Aarne Aktan fullständigt har misslyckats med det svenska företaget. Utan strategi och plan är det här bara ett sätt att helt enkelt ta död på verksamheten. Man vill genomföra ett brutalt stort sparpaket som kortsiktigt ska visa vinst – på några års sikt är risken dock att man går under.

Talentums vice vd Peter Edhäll vill understryka att förslaget som lades fram under förhandling igår är i ett väldigt tidigt stadie, och att man ännu inte vet de exakta detaljerna kring vad förändringarna kommer att innebära.

– Vi är väldigt tidigt i processen, och har bara haft ett möte med klubben där vi presenterade ett extremt grovt förslag. Organisationsförändringen som föreslås bygger bland annat på en annan chefsnivå, att vi har en publicist med tydligare publicistisk kompetens, den andra delen är en personalminskning på 19 tjänster. I slutändan ska de här två delarna skapa en kostnadsminskning.

Varför kommer den organisationen vara bättre än den nuvarande?

– Organisationen som föreslås nu kommer framför allt vara billigare – färre personer leder till en direkt kostnadsbesparing.

Hur skulle du beskriva stämningen på förlaget just nu?

– Det är väldigt tufft när den här typen av förhandlingar sätter igång, även om vi inte vet vad som händer i slutändan blir alla berörda. Det sätter såklart igång en oro, eftersom att vi ännu inte kan konkretisera vilka tjänster som berörs.

Förhandlingarna med klubben fortsätter på tisdag nästa vecka.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev