fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Spansk rättprocess sänker Metro International

Publicerad: 17 oktober 2011, 05:34

En dyr rättsprocess i Spanien, höga finansiella kostnader och årets säsongsmässigt svagaste annonskvartal. Det är receptet bakom Metros förlust.

Ämnen i artikeln:

Metro InternationalPer Mikael JensenDagspress

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Metro Internationals intäkter, i stort sett helt bestående av annonsförsäljning, ökade under årets tredje kvartal från 339 till 385 miljoner kronor, en ökning med 13 procent.

Samtidigt vänds fjolårets vinst till en rörelseförlust på nära 17 miljoner kronor.

Rörelseresultatet dras ned av en dyr rättsprocess i Spanien – som under kvartalet kostade Metro International 25 miljoner kronor.

Metros vd Per Mikael Jensen är nöjd med kvartalet, trots förlusten:

– Det är en väldigt bra rapport i mina ögon. Om det inte var den spanska rättsprocessen skulle vi ha gjort en rörelsevinst, vilket är första gången för ett tredje kvartal, säger han till dagensmedia.se.

I kvartalsrapporten framgår att två rättsprocesser pågår mot Metro i Spanien. En handlar om ett "byråavtal" och den andra handlar om ett anställningskontrakt med en före detta chef på Metro Spanien. Ex-chefen har fått rätt mot Metro i förstainstansen, varvid Metro känner sig tvugna att reservera 25 miljoner kronor, trots att bolaget har överklagat.

Metro har även blivit stämda i Italien, avslöjar rapporten. Där riskerar bolaget att helt tvingas sluta att använda varumärket Metro.

Metro Internationals nettoresultat skrivs till minus 57 miljoner kronor, efter avdrag för finansiella poster.

Efter att ha sålt Metro i Frankrike och Ungern lägger man nu krutet på tillväxtmarknader - framför allt Latinamerika, med nyetableringar i bland annat Colombia, Mexiko och Brasilien.

– Latinamerika är vår drömmarknad. Annonsförsäljningen ökar väldigt mycket och det finns en optimism som känns varje gång du går in i ett Metro-kontor, säger Per Mikael Jensen, och nämner Brasilien där försäljningen ökat med 71 procent det tredje kvartalet.

– Tyvärr får vi inte vara majoritetsägare där på grund av lokal lagstiftning.

Förra kvartalets sorgebarn Danmark har uvecklats bättre under tredje kvartalet, bland annat tack vare riksdagsvalet, men Holland halkar fortfarande efter.

– Vårt fokus i Europa ligger nu på Holland som vi hoppas och tror kommer att komma tillbaka till samma fina nivåer som för några år sedan. Men det kommer att ta lite tid, säger Per Mikael Jensen.

Han förutspår att Metro Internationals fjärde kvartal i många delar kommer att vara snarlikt det tredje. På längre sikt tror han på viss effekt av den ekonomiska oron i Europa.

– Men historien visar att Metro tenderar att få ökad marknadsandel i sämre tider, vi är en kostnadseffektiv annonsplats.

I dag meddelade Metro International även att man har sålt sin andel i Metro English Canada, för den engelskspråkiga befolkningen i Kanada.

Metro har sålt 40 procent av sitt innehav för 338 miljoner kronor, men behåller 10 procent och en plats i styrelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev