Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sofia OO hyllas – och grillas – i Aftonbladet

Publicerad: 7 april 2016, 07:59
Uppdaterad: 7 april 2016, 08:20

Oisín Cantwell fick uppdraget att intervjua Sofia Olsson Olsén. Resultatet: ett punkosande uppslag med rubriken ”Never mind the Jan Helin – här är Sofia OO”.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSofia Olsson-Olsén

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Att nya mediechefer intervjus i den egna tidningen är legio. Lika vanligt är det att resultatet inte är de allra roligaste texterna.

På Aftonbladet fick Oisín Cantwell i går uppdraget att intervjua tidningens nya publisher. Resultatet har potential att bli ett stycke svensk tidningshistoria, i det lilla formatet.

Smaka på ingressen:

”Sofia Olsson Olsén har utsetts till ny chef för Aftonbladet. Om detta är tanken att jag och hon ska prata”.

Intervjun börjar med att Oisín Cantwell och Sofia OO, som hon ofta kallas internt, går ut och röker tillsammans.

Cantwell, känd för stringenta nyhetsanalyser och en ganska cynisk image på twitter, inleder texten med att berätta att han uppskattar sin nya chefs förmåga att hålla tyst.

”Sofia OO har jobbat på Aftonbladet i nio år och rökt tillsammans på denna balkong har vi gjort tidigare. Ibland har vi pratat. Ibland har vi varit tysta. Inte minst tystnaden mellan oss har jag uppskattat: än finns det människor som har den goda smaken att inte tortera omgivningens öron med struntprat”, skriver han.

Senare i intervjun glider samtalet in på punken och Sofia Olsson Olséns egna insatser inom musiken.

”Just det, punkbakgrunden. Du har spelat i olika band. En av dina låtar finns till och med på Spotify. Det gynnar väl inte min löneutveckling att säga detta, men det kan vara det sämsta jag har hört”, säger Cantwell till sin nya chef.

– Haha, det kanske inte är något mästerverk, men för mig är den viktig. Bandet jag spelade i ställde upp i någon tävling där det krävdes att egna kompositioner skulle framföras, svarar Sofia Olsson Olsén och fortsätter:

– Jag har varit punkare hela mitt medvetna liv och kommer alltid att vara det. Kraften i musiken ger mig en oerhörd energi. Och vill du spela så kan du spela, vad än Oisín Cantwell tycker om vissa låtar. 

Det som framförallt sticker ut är dock redigeringen av uppslaget, som under morgonen har hyllats av journalister i sociala medier.

Gunnar Hellsing, som kom på idéen, och Magnus Ericsson, som ritade sidan, tog fasta på Sofia Olsson Olséns punkbakgrund och hennes favoritskiva: ” Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols”.

Läs hela intervjun här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev