fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Smålandspostens döda älgar får Viaplay-kreatören att se rött: "Klickhetsen har gått för långt"

Publicerad: 17 oktober 2014, 10:50
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:25

Smålandsposten uppmanar läsarna att skicka in "älgisar" från årets älgjakt. Men tilltaget upprör, särskilt om man är vegeterian.


DT

Dante Thomsen


På Smålandspostens sajt finns just nu ett antal så kallade "Älgisar", privatpersoners bilder från älgjakten.

"Älgisarna" är en tradition i Smålandsposten och tidningen uppmanar varje år läsarna att skicka in sina bilder från jakten.

" Visar bilden en skjuten älg får ni gärna bifoga jägare, jaktlag, plats och even­tuella taggar", skriver tidningen.

Men "älgisarna" väcker inte enbart positiva känslor. En av dem som upprörts av bilderna är Tom Jerry Boman, kreatör på Viaplay, musikbloggare och vegeterian.

– Att jaga för egen skull, för ens egna överlevnad, kan jag förstå. Men att som Smålandsposten så tydligt ta ställning för älgjakten som den ser ut är jävligt märkligt. Vad blir nästa steg? Slaktisar, direkt från den maskinella slaktindustrin? Eller varför inte Grisisar, från grisindustrins trånga burar. Störst gris i minst bur vinner en prenumeration på Smålandsposten, säger han till Dagens Media.

Magnus Karlsson är chefredaktör på Smålandsposten:

– Det här är en gammal tradition från oss och ett exempel på interaktivitet i en fråga som rör väldigt många läsare i ett skogslän som Kronoberg. Det är tråkigt att han tar illa upp men det är betydligt fler som inte gör det, säger han till Dagens Media.

Hittills har Smålandsposten fått in 15 "älgisar" och tre negativa kommentarer, berättar Magnus Karlsson. Tidningen har också fått ett fåtal samtal från kritiska läsare.

– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att det finns delar av tidningen som alla inte tycker om men tyvärr är det så. Alla kan inte gilla allt som finns på en sajt. Men som jag sa tidigare så uppskattar många i vår läsarkrets detta. Halva Kronoberg stannar när det är älgjakt för att det är så många som är ute i skogen och jagar så det finns ett stort intresse.

Tom Jerry Boman igen:

– Jag har alltid tyckt det legat något sjukt osmakligt över bilder på jägare och deras byten. Människans inbillade makt manifesterad. Att sedan Smålandsposten kopplar bilder på dödade djur till bilder nyfödda bebisar, så kallade webbisar, är bara äckligt. Klickhetsen har gått för långt.

Den kritiken ger Magnus Karlsson inte mycket för.

– Jag förstår inte riktigt vad han menar. Vi jagar inga klick utan tillhandahåller en tjänst som är intressant för stora delar av våra läsare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev