Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Slutstriden om spelmiljarderna inledd

Publicerad: 26 Maj 2011, 08:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:09

Det åttaåriga bråket kring utländska spelbolags annonser ska nu slutligen avgöras. Minst en halv miljard annonskronor per år ligger i potten när tärningen i dag kastas i hovrätten.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Anders Gerdin och Otto Sjöberg, före detta chefredaktörer för Aftonbladet och Expressen, befinner sig just nu – under torsdagen – i Svea hovrätt för kvällspressens viktigaste rättegång på många år.

Även de nuvarande chefredaktörerna Jan Helin och Thomas Mattsson uppges vara på plats för att visa sitt stöd.

Nu ska det slutligen avgöras i en dom som väntas bli prejudicerande. Ska svenska tidningar få publicera annonser från utländska spelbolag – eller riskerar ansvariga utgivare att drabbas av böter och i värsta fall fängelse för brott mot främjandeförbudet i Lotterilagen?

Dagensmedia.se når Anders Gerdin i en paus. Han kallar tvisten för en "i hög grad politisk fråga".

– Men jag hoppas och tror att hovrättens jurister, som ju är några av landets bästa, kan bortse från den politiska viljan att till varje pris behålla det urholkade spelmonopolet och döma detta mål enligt lagboken, säger Anders Gerdin till dagensmedia.se.

Det var 2003 som de båda kvällstidningarna började publicera de kontroversiella annonserna från utländska spelbolag. Lotteriinspektionen valde då att inleda en rättsprocess genom att anmäla tidningarna.

Tingsrätten fällde Anders Gerdin och Otto Sjöberg. Men efter en lång serie juridiska turer – via EU och HD – är det nu hovrätten som slutligen ska avgöra målet.

Under torsdagsförmiddagen inleddes förhandlingen – som dock snabbt fick avbrytas på grund av att Anders Gerdins advokat kom för sent och sedan saknade viktiga papper.

I den egna tidningen, som rapporterar direkt från rättegången, kommenterar Thomas Mattsson oddsen för att rätten ska tillåta annonser från utländska spelbolag.

– Svårt att säga. Statens intentioner är tydliga, de vill förbjuda. Och den omsvängning hos politikerna som vi kan märka nu är inte till någon nytta här i hovrätten, säger han till Expressen.se.

Otto Sjöberg, som sitter på de anklagades bänk, säger:

– Jag vill inte tippa.

Målet handlar ytterst om minst en halv miljard annonskronor, som de utländska spelbolagen lägger på annonsering i Sverige.

Inför rättegången publicerades i går en debattartikel på DN Debatt – där chefredaktörerna efterlyser en dialog med regeringen om ett slopande av den svenska spelmonopolet. Något som definitivt skulle innebära fritt fram för annonsering.

Dagensmedia.se har sökt finansmarknadsminister Peter Norman, som sedan valet 2010 är ansvarig minister för spelmarknaden. Han har, via sin pressekreterare Victoria Ericsson, avböjt att kommentera debattartikeln.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.