söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Skatteverket vill att Metros rekonstruktion avslutas omedelbart

Publicerad: 13 augusti 2019, 07:48

Foto: Press.

Enligt Skatteverket har Metro inte betalt skatter enligt reglerna. Därför gör myndigheten nu ett tredje försök att stoppa rekonstruktionen.

Ämnen i artikeln:

MetroSkatteverketDagspress

LDV

Lucas De Vivo


Metro beviljades rekonstruktion av Stockholms tingsrätt den 29 mars i år. På borgenärsmötet var det bara Skatteverket, som Metro är skyldig mest pengar, som motsatte sig att bolaget skulle få möjlighet att få ordning på affären utan att ha kronofogden i hasorna. 

Tre månader senare, när rekonstruktionen skulle förlängas, motsatte sig Skatteverket återigen att bolaget skulle få genomgå en rekonstruktion. Men då körde tingsrätten över Skatteverket och gav Metro tre månder till på sig. 

Nu har Skatteverket återigen skickat in en begäran om att rekonstruktionen ska avbrytas, vilket Expressen var först med att berätta om. 

Anledningen är att Metro inte betalt skatter enligt reglerna. Det har bland annat medfört att bolaget fått en förseningsavgift på 1.250 kronor som ska vara betald senast den 12 september, för skatter som skulle vara inne den 12 juni. 

En månad senare förföll nya skatter, till ett värde av 686.000 kronor, till betalning. Inte heller de pengarna har kommit in till staten. 

”Utebliven betalning av skulder som uppkommit efter inledande av rekonstruktion tyder på att bolaget alltjämt har allvarliga betalningsproblem och att de åtgärder som vidtagits inte haft någon effekt på bolagets betalningsförmåga”, skriver Skatteverkets representant Ingela Johansson till tingsrätten. 

Metro och dess rekonstruktör har nu fått till i dag, tisdag, på sig att svara tingsrätten varför bolaget ska få fortsätta sin rekonstruktion. Vid klockan 8.30 hade ännu inget svar inkommit till tingrätten.

Skulle tingsrätten gå på Skatteverkets linje och avbryta rekonstruktionen skulle det innebära att det är fri lejd för kronofogden att beslagta tillgångar hos Metro, eller för Skatteverket att begära bolaget i konkurs. 

Det är dock osäkert vad för tillgångar som finns kvar inom Metro. Enligt vad Dagens Media erfar har Studentkortet, som värderades till runt 100 miljoner kronor, köpts av ett annat bolag inom Custos. Enligt Expressen uppger Christen Ager-Hanssen att själva varumärket Metro numer tillhör ett annat Custosbolag placerat i London. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev