Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Skånskan uppvaktar Liljeroth

Publicerad: 23 Juli 2009, 10:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:17

Skånska Dagbladets vd, Thomas Grahl, vill prata med kulturministern om ”intressant information” han tagit del av.


Presstödet vara eller icke vara – eller snarare i vilken form det ska vara – ligger sedan en tid tillbaka i EU-Kommissionens händer. För Skånska Dagbladet, med cirka 67 miljoner kronor i stöd, är det en fråga om överlevnad att man får behålla det. I ett brev från Thomas Grahl till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth står:

"Med anledning av skrivelsen av den 12 juni från EU-kommissionen till regeringskansliet i Statsstödsärendet E 4/2008 har jag i dagarna besökt kommissionens generaldirektorat för Konkurrensfrägor[…]. Jag har där från ärendets handläggare och andra fått del av intressant information som jag skulle sätta stort värde på att fä förmedla till och diskutera med dig vid snarast möjliga tillfälle."

Skrivelsen E 4/2008 rör presstödet och i den lägger Kommissionen fram förslag på ändringar i  presstödet. Bland annat hamnar det utökade presstödet till storstadstidningar i skottgluggen, något som direkt rör Skånska Dagbladet som är en av de tidningar i Sverige som har störst stöd.

Thomas Grahl är förtegen om sitt ärende till kulturministern och vad för slags intressant information han kommit över.

– Det är förstås något jag tänker ta med kulturministern. Dock har jag inte fått något svar från henne ännu, säger han till Dagensmedia.se.

Hans brev inkom till Kulturdepartementet den 2:a juli och en viss frustration är märkbar:

– Hon har väl haft fullt upp med Almedalen och Kärringön och sådan ställen. Men det här är ett inspel från EU-Kommission som Kulturdepartementet måste reagera på och man har inte så lång tid på sig.

Regeringen måste svara på skrivelsen en månad efter att de mottagit den. Om ingen överenskommelse nås kan Kommissionen komma att starta en formell granskning av stödet.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.