lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SJF vill utöka driftstödet

Publicerad: 19 mars 2020, 10:24

Anders Eriksson, vd på Bonnier News, och Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Foto: Janne Næss/Tor Johnsson

Journalistförbundet föreslår en fördubbling av driftstödet för att rädda svenska tidningar ur coronakrisen. Förslaget välkomnas av Bonnier News vd Anders Eriksson.

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetAnders ErikssonSJFPresstöd

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


I ett brev till flera departement förslår Journalistförbundet en fördubbling av driftstödet, som i dag ligger på 600 miljoner kronor, skriver Journalisten.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert ska träffa kulturminister Amanda Lind på fredag för att diskutera frågan.

Initiativet välkomnas av Bonnier News vd Anders Eriksson, men är samtidigt kritisk till att det inte skulle omfatta tidningar som redan idag inte har rätt till presstöd.

– Jag välkomnar alla initiativ som kan säkerställa att nyhetstidningar, stora som små, kan produceras och distribueras i hela landet. Ett kraftigt ökad driftsstöd, som Svenska journalistförbundet föreslår, skulle stärka de titlar som nu får offentligt mediestöd vilket förstås är bra, säger han.

– Men tidningar som bland andra Aftonbladet, Jönköpings-Posten, Expressen, Dagens Nyheter och Nya Wermlands-Tidningen, för att bara några, får eller har inte sökt något mediestöd idag och skulle därför heller inte omfattas av det här förslaget. Jag tror därför att branschen också behöver bredare lösningar.

Som Dagens Media kunde berätta tidigare idag befarar branschorganisationen TU – Medier idag att coronakrisen kan leda till att tidningarnas annonsintäkter rasar med över 3 miljarder kronor. Prognosen inför 2020 var att annonsintäkterna skulle landa på 5,3 miljarder kronor.

Anders Eriksson ser mycket allvarligt på situationen:

– Den konsolidering av lokaltidningsmarknaden som pågår med de senaste årens olika förvärv av Stampen, Sörmlands Media, Mittmedia, Norran och Pitetidningen, Mitt i och senast Hall Media har ju gjorts på grund av utmaningarna med att finansiera lokaljournalistik. Det är positivt att det idag finns starkare ägargrupper. Men de affärer som gjorts är samtidigt en påminnelse om att förutsättningarna var rätt tuffa redan före coronakrisen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev