onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SJF om Ehsan Fadakars angrepp på lokalpress

Publicerad: 29 oktober 2014, 13:56
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

SJF:s ordförande Jonas Nordling kommenterar Aftonbladets Ehsan Fadakars påhopp på lokaltidningarnas affärsmodeller.

Ämnen i artikeln:

SJFEhsan FadakarAftonbladet

SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


I en krönika i egna tidningen i dag skriver Aftonbladets Ehsan Fadakar att journalisitikens framtid blockeras av ett stort problem: Folk som vägrar flytta på sig.

" Tidningsägarna behöver på riktigt vädra ut dem som misslyckats och kasta in personer som orkar ta fajten med dem som säger att ”så har vi alltid gjort på den här tidningen” och vågar ta beslut som sticker ut", skriver Fadakar, som var med och byggde upp Nyheter24.

Han lyfter fram Upsala Nya Tidning som ett lyckats exempel.

" Nytt folk kommer på egen hand förstås inte ta lokaljournalistiken ur krisen, men det kommer de som redan misslyckats definitivt inte att göra", skriver han.

Det fackliga upproret mot chefredaktör Cecilia Krönlein – där facket skriver bland annat att man saknar förtroende för chefredaktören på grund av hennes svaga ledarskap och bristande publicistiska kompetens – gör Fadakars krönika ännu mer intressant, skriver han själv på Twitter.

Göteborgs-Posten behöver personer med ny kompetens som vågar lämna de gamla hjulspåren och är onostalgiska, enligt Fadakars krönika.

SJF:s ordförande Jonas Nordling håller inte med. En färsk sammanställning av framgångsrika startups inom amerikansk mediebransch visar att de som har en struktur som innebär att överordnade regelbundet ifrågasätts har en konkurrensfördel, enligt Nordling

– Jag menar nog också att det är en av de främsta anledningarna till att mediebolaget ska se ifrågasättande journalistklubbar som en tillgång, inte ett problem. Så länge man har samma mål, det vill säga journalistikens välstånd, säger han till Dagens Media.

Nordling anser även att Ehsan Fadakars sätt att uttycka sig är "speciellt", och att ordet "misslyckats", som Fadakar skriver att vissa journalister gjort, är ett svårtolkat begrepp.

– En bra idé räcker dock sällan, du måste också ha tajmingen på din sida, säger Nordling.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev