Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SJF och Reportrar utan gränser JK-anmäler polisen

Publicerad: 4 juli 2022, 12:00

För oss är det uppenbart att polisen gjort en rad allvarliga fel”, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.

Foto: Journalistförbundet

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser lämnar in gemensam anmälan till JK efter polisens agerande vid klimatmanifestation.


Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetReportrar utan gränserPolisenNyheter

I början av juni i år fördes två journalister bort av polis när de bevakade en klimatmanifestation i Stockholm. Med anledning av polisens agerande mot journalisterna har Journalistförbundet och Reportrar utan gränser i Sverige skickat in en gemensam anmälan till justitiekanslern. 

– Polisens agerande är helt oacceptabelt och inte förenligt med grundlagen, det behöver utredas ordentligt. För oss är det uppenbart att polisen gjort en rad allvarliga fel och därför går vi vidare och anmäler polisen till JK. Vårt mål är att det här aldrig ska hända igen, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande. 

Organisationerna menar att polisens agerande i samband med bortförandet strider mot anskaffarfriheten, beslagsförbudet och källskyddet som regleras i tryckfrihetsförordningen.  Organisationerna är bland annat kritiska mot att polisen frågade journalisterna om hur de kände till att manifestationen skulle äga rum, vilket journalisterna uppfattade som ett sätt att efterforska källor. 

– Den typen av agerande mot journalister är en sådan uppenbar kränkning av källskyddet och journalisters möjligheter att arbeta, och hör inte hemma i en demokrati. Det är snarare sådant som vi ser i länder där pressfriheten är långt sämre än i Sverige, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande. 

Reportrar utan gränser och Journalistförbundet har även haft ett möte med polisen för att redogöra för deras uppfattning av situationen. 

Polisen ska, enligt nyhetstidningen Flamman, ha hänvisat till paragraf 13 i polislagen som ger polisen rätt att avvisa personer som de anser ”stör den allmänna ordningen”. 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev