tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SJF manifesterar utanför ryska ambassaden: ”Våra protester mot kriget kommer inte att minska”

Publicerad: 19 april 2022, 11:06

Svenska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert medverkar i morgon på en manifestation utanför den ryska ambassaden i Stockholm.

Foto: Tor Johnsson

En av talarna på morgondagens manifestation mot kriget i Ukraina, som hålls utanför ryska ambassaden i Stockholm, är SJF:s ordförande Ulrika Hyllert: ”Det är viktigt att ryska statens representanter i Sverige hela tiden påminns om vårt stöd till Ukraina”.

Ämnen i artikeln:

SJFUlrika Hyllert

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I morgon, onsdag, kommer Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert att tala på en manifestation som hålls klockan 12:30 vid Rysslands ambassad i Stockholm.

– I mitt tal kommer jag bland annat att berätta om våra ukrainska journalistkollegor som ser det som en självklarhet att trots stora risker utföra sitt arbete för att både vi i omvärlden och invånarna i Ukraina som är kvar ska få ta del av oberoende rapportering och bevakning, säger Ulrika Hyllert till Dagens Media, och framhåller vidare att det i krig blir tydligt att civilsamhället har en avgörande roll.

– Till exempel kan de fackliga strukturerna snabbt ställas om för att möjliggöra stöd och akut hjälp. Det Ukrainska Journalistförbundet har tack vare stöd från kolleger runtom i världen och våra internationella journalistorganisationer precis öppnat tre solidaritetscenter för journalister på olika orter i Ukraina. Tack vare redan upparbetade strukturer och kanaler har detta varit möjligt. Nu kan journalister på plats ha en säker bas där det finns utrustning, stöd, säkerhetsutbildning och internetuppkoppling. 

”Ett sätt att stå upp för våra värderingar”

Ulrika Hyllert kommer också att vända sig mot ryska ambassaden och ta upp det brev som Journalistförbundet har skickat, där den ryska invasionen i Ukraina starkt fördöms och de allvarliga kränkningarna av mänskliga rättigheter och humanitär rätt som sker där nu.

– I brevet tar vi upp situationen i Ryssland som både drabbar befolkningen i allmänhet men i synnerhet oberoende ryska journalister som väljer att stanna kvar och försöker rapportera om vad som pågår i landet trots hårda restriktioner. Vi står bakom dem och kommer att stötta deras arbete i alla lägen.

Vidare uppmanar Journalistförbundet genom sitt brev den ryska staten att genast upphöra med de nya lagarna och kontrollfunktionerna som starkt begränsar yttrandefriheten och pressfriheten och i stället låta människor ta del av fri, oberoende nyhetsrapportering.

– Det är viktigt att ryska statens representanter i Sverige hela tiden påminns om att vårt stöd till Ukraina och våra protester mot kriget inte kommer minska. Att samlas offentligt och gemensamt protestera och formulera oss mot kriget och för fred är också ett sätt att stå upp för våra värderingar och vårt demokratiska samhälle. 

Arrangörer är enligt eventbeskrivningen en grupp privatpersoner, fredsvänner och fredsaktivister som fördömer Putins krig mot Ukraina.

Utöver Ulrika Hyllert kommer Amanda Lind (MP), tidigare kultur- och demokratiminister, Kenneth G Forslund, riksdagsledamot (S), ordförande utrikesutskottet, Joar Forsell, riksdagsledamot och utrikespolitiska talesperson (L), Veronica Magnusson, förbundsordförande, Vision, Max Girnyk, Ph.D, vice-president, Nordic Ukraine Forum samt arrangören Peter Ingvarsson att tala. Talen kommer också att livesändas på Facebook.

Journalistförbundet har också startat en insamlingsfond där pengarna går direkt till journalister på plats i Ukraina genom de två journalistförbunden i Ukraina, NUJU och IMTUU.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev