Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SJF fördömer Wikileaks-motstånd

Publicerad: 8 december 2010, 08:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:28

Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Journalistförbundet, går till angrepp mot de betaltjänster som motarbetar Wikileaks.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Samtidigt som Wikileaks frontfigur Julian Assange sitter häktad i London försöker allt fler företag att sätta käppar i hjulet för sajtens verksamhet.

Visa, Mastercard och Paypal har alla stoppat möjligheterna att donera pengar till Wikileaks de senaste dagarna. Något som nu fördöms av Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i Journalistförbundet.

– Det är upprörande att se de direkta och indirekta påtryckningar som Wikileaks nu utsätts för. Att Wikileaks servrar stängs ned, att deras betalningsmöjligheter stryps av betaltjänster som PayPal, MasterCard och Visa är skandalöst, säger hon i ett skriftligt uttalande. Sajter som Wikileaks är nödvändiga i ett öppet samhälle, fortsätter Agneta Lindblom Hulthén.

– Alla makthavare – oavsett om det är företag, individer eller stater – måste kunna tåla obekväma avslöjanden. Det är grundläggande för yttrandefriheten. Det är ytterst farliga tendenser vi ser när företag som näthandelssajten Amazon stoppar Wikileaks från att använda deras servrar sedan man kontaktats av Joe Lieberman, ordförande i amerikanska senatens utskott för inrikes säkerhet.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.