Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

SJF: "En panikåtgärd"

Publicerad: 22 Augusti 2012, 08:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:14

I dag meddelande SvD att 50-60 jobb försvinner på tidningen. Svenska Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger att sparpaketet är ett tecken på att branschen har lågt självförtroende.


– Vi vill att SvD ska svara på om man gör bedömningen att man kan skapa en journalistisk produkt som går att sälja med färre medarbetare. Klubben har ställt en rad raka frågor till dem i ett uttalande, angående om man tror på affärsidén som sådan med ett sådant här sparpaket, säger Jonas Nordling till dagensmedia.se.

Jonas Nordling säger att han tror att besparingspaketet kommer att kunna få åverkningar på den journalistiska produkten.

– Man behöver ha en affär för att ha medarbetare och om man anser att man inte har nog med intäkter, så får man analysera om det beror på att man måste skära i bemanningen eller om det är fel i intäktsflödet. Om man gör sig av med 40 tjänster så är det konstigt att tro att det inte märks på produkten, säger han.

Samtidigt tror Jonas Nordling att SvD kommer att ta in fler frilansare och personal via bemanningsföretag för att stärka upp redaktionen efter sparpaketet.

– Det är troligt att de kommer att lägga ut dessa tjänster. Det kommer att finnas samma hantverk på redaktionen, men med andra förhållanden. Det kommer att bli mer frilans och bemanningsföretag, säger han och fortsätter:

– Om man använder sig av tillfälliga medarbetare så behöver detta inte per definition vara dåligt. Men man använder inte bemanningsföretag för att stärka den journalistiska kvaliteten. Ju fler tillsvidaretjänster som försvinner och ju fler tillfälliga lösningar som kommer till, desto svårare blir det för journalisterna att fokusera på uppdraget.

Hur ser ni på denna utveckling?

– Jag tror att så länge som branschen har dåligt självförtroende och bara sparar på fasta kostnader så kommer det i slutändan inte att leda någon vart, då har man till slut inget att spara på längre. I slutändan gäller det att få ekonomi i varan. Detta är en panikåtgärd.

Vad har ni hört om stämningen på redaktionen?

– Det finns så klart en oro, besparingspaket är inget som gynnar arbetsmiljön. SvD är en arbetsplats som gjort flera besparingar, men man blir aldrig van eller luttrad. I dagens läge sitter ingen säkert. Inga tidningsägare har en framtidsmodell som de själva tro på.

Läs också:

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.