Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SJF efter attentatet i Paris: "Säkerheten bör ses över"

Publicerad: 7 januari 2015, 12:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

SJF:s ordförande Jonas Nordling öppnar för att satirredaktioner bör kunna få skydd av Säpo.

Ämnen i artikeln:

Charlie HebdoSJF

KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Tolv personer har dödats och ett tiotal skadats i attentatet mot den parisiska satirtidningen Charlie Hedbo. Gärningsmännen är fortfarande på fri fot.

– Det är ett avskyvärt dåd som måste fördömas å det grövsta. Det spelar ingen roll vad som har publicerats, det finns inget som kan rättfärdiga att man tar livet av människor, säger SJF:s ordförande Jonas Norling till Dagens Media.

Finns det anledning för svenska redaktioner att se över säkerheten?

– Attentatet är en påminnelse om den utsatthet som gäller för redaktioner. Jag tror att svenska redaktioner är medvetna om situationen, även om man kanske inte riktigt har tagit in möjligheterna för attentat av den den här omfattningen.

– Frågan är var Säkerhetspolisen gör för bedömning om hotbilden utifrån dagens dåd. Jag utgår från att de ser anledningar att omvärdera sin bild, säger Jonas Nordling.

Han väcker samtidigt frågan om det kan finnas anledning med externt stöd till redaktioner som jobbar med satirmaterial, däribland Galago.

– Det är svårt för någon redaktion att bygga upp en struktur som kan förhindra den typen av attentat som vi har sett i dag. Men de små aktörerna inom satirområdet, som är de som testar gränserna mest, har inte ens grundförutsättningarna för ett eget säkerhetsarbete.

Bör de kunna få stöd av samhället för att stärka säkerheten?

– De har inte resurser att ha ett eget säkerhetsarbete som de större medierna har. Därför finns det mycket frågor att ställa kring vad Säkerhetspolisen kan göra för att stötta dem.

Enligt konstnären Lars Vilks, som i höstas delade ut ett pris till Charlie Hedbo chefredaktör Gérard Biard, som enligt The Guardian befann sig i London när attacken genomfördes, fanns det ständigt poliser på plats på tidningens redaktion på grund av hotbilden mot tidningen.

– Han berättade att redaktionen hela tiden hade poliser på redaktionen. Men det räckte tydligen inte. Det går ju inte att gardera sig när det kommer angripare beväpnade till tänderna, säger Vilks till TT.

Dagens Media har sökt Säkerhetspolisen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev