Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Siren attackerar Beatrice Ask

Publicerad: 25 Maj 2010, 06:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:49

Nyhetsbyrån Siren har kartlagt 70 000 politiska kandidater.Enligt Siren hade granskningen varit omöjlig att genomföra om en ny lag går igenom.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Beatrice Ask vill förändra kreditupplysningslagen, och bland annat göra det svårare att begära ut uppgifter om privatpersoners skuldsituationer.

Förslaget har kritiserats av en rad remissinstanser – inklusive förre justitiekanslern Göran Lambertz – samt chefredaktörer som Expressens Thomas Mattsson.

Nyhetsbyrån Siren, som under åren har genomfört flera granskningar av folkvalda politikers ekonomiska situation, går nu till hårt angrepp mot lagförslaget.

I dag presenterar Siren en kartläggning av de nära 70 000 personer som kandiderar till olika politiska poster i årets val. Med start i juni ska man gå igenom politikernas inkomster, skulder och styrelseuppdrag.

”En kartläggning som hade varit helt omöjlig att göra om den nya kreditupplysningslagen, som idag ligger på KU:s bord, klubbats igenom", enligt Siren.

Matti Larsson, chefredaktör på Siren, säger att det är första gången som en liknande granskning genomförs.

– Blir den nya kreditupplysningslagen verklighet görs denna enorma granskning nu för både första och sista gången. Det vore synd, för det är bland annat genom att granska kandidaterna i allmänna val som medierna fullgör sin samhälleliga uppgift, säger han i ett pressmeddelande. 

Siren har använt sig av ett kreditupplysningsbolag, som tar betalt för att plocka ut offentliga uppgifter och paketera dem åt sina abonnenter.

Dessa bolag vill Beatrice Ask stoppa med den nya lagen. Istället ska de som vill begära ut uppgifter vända sig till de olika myndigheterna, något som skulle bli allt för omständligt, enligt Siren.

– Lagförslaget kommer i praktiken att förvägra de svenska väljarna den här sortens information om deras kandidater. Det är bekymmersamt att inte justitieministern tycker att det är ett stort problem, säger Matti Larsson. 

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.