Silbersteins känga till Hakelius

2017-08-08 13:30  
Margit Silberstein var inte nöjd med Johan Heklius Almedalskrönika. Foto: Sven Lindwall och Twitter

DN-skribenten Margit Silbersteins text om nazisterna i Almedalen – där journalistkollegan Johan Hakelius sågas – hyllas på sociala medier.

I en krönika i Expressen skrev Johan Hakelius i samband med årets Almedalsvecka i Visby att han trots all uppståndelse inför eventet inte skymtat några nazister på Gotland.

”Jag får aldrig vara med om någonting spännande”, skrev Hakelius, chefredaktör på magasinet Fokus, i krönikan.

Han konstaterade vidare att ”nästan ingenting” under större delen av politikerveckan hade haft med nazisterna att göra. Hakelius betonade vikten av att hålla huvudet ”hyfsat kallt”, samt inte blåsa saker och ting ur proportioner utan att för den sakens skull tysta ned dem.

Men någon som inte hade mycket till övers för den analysen var DN:s fristående kolumnist Margit Silberstein, tidigare inrikespolitisk kommentator i SVT.

”Att nazister var aktiva på politikerveckan i Visby sågs av somliga som en bagatell. Hos mig väckte de djup fasa. När ska vi skrika ut vår vrede om inte mot antisemitism och rasism?”, inleder Silberstein sin text i DN, där hon går hårt åt sin branschkollega Hakelius.

”Johan Hakelius skriver lättsamt, retsamt och raljant om de politiskt korrekta, de som förfasade sig över att nazisterna var där”, fortsätter Silberstein, vars familj drabbats hårt av förintelsen, i krönikan som delats flitigt på sociala medier.

Bland de som hyllar Silbersteins text finns Centerpartiledaren Annie Lööf, V-ledaren Jonas Sjöstedt, DN-kollegorna Niklas Orrenius och chefredaktör Peter Wolodarski, samt artisten och författaren Jonas Gardell.

När Dagens Media söker Johan Hakelius för en kommentar svarar han via mejl att han är på semester. Han hänvisar istället till den krönika han skrev veckan efter sin Almedalstext i Expressen.

Krönikan, med rubriken "Hysteri har blivit en statusmarkör", sammanfattas i korthet:

"Förr eller senare i varje nätdebatt kommer någon att använda nazisterna för att svärta ned sina meningsmotståndare. Den som först gör det förlorar."

Mikaela Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt