Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Sigvardsson och Dabrowski: "Självreglering fungerar"

Publicerad: 16 juli 2013, 06:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:40

För att upprätthålla det pressetiska systemet bör PO ersättas av en Medieombudsman, MO, skriver Ola Sigvardsson och Stina Dabrowski på DN debatt.


Ämnen i artikeln:

POTU

På dagens DN Debatt slår Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson och Publicistklubbens och Pressens samarbetsnämnds ordförande Stina Dabrowski ett slag för en modernisering av det pressetiska systemet.

Det pressetiska systemet står fritt från staten och har i snart hundra år gett upprättelse åt den som blivit illa behandlad i medierna.

Men nu sägs systemet vara i gungning, skriver debattörerna: "Hoten heter lagar och pengar".

Vad gäller pengarna har Dagens Nyheters, Sydsvenskan och Dagens Industris beslut att lämna TU försvagat organisationens möjlighet att finansiera pressetiken, skriver debattörerna.

Som exempel på lagar som begränsar yttrande- och tryckfriheten ges den nyligen införda lagen som kriminaliserar kränkande fotografering.

Förslaget om en lag mot integritetskränkning kan också ses som ett hot, menar debattörerna.

"Hotet mot det pressetiska systemet ligger helt enkelt i frågan: Varför ska mediebranschen upprätthålla systemet om lagstiftarna ändå begränsar friheten med lag?"

För att bredda basen för medieetikens finanseiering och sända en tydlig signal till politikerna om att sjelvreglering fungerar bör dagens Pressombudsman ersättas med en Medieombudsman, anser debattörerna.

"Då skulle självregleringen även omfatta radio och tv. En utveckling som är naturlig, då dagens mediehus inte bara ger ut tidningar, utan publicerar sitt material i alla tillgängliga kanaler."

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

POTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.