Siewert Öholm attackerar mediernas bevakning av Gazakriget: "Underblåser nyantisemitism"

2014-08-11 08:41  

SR, SVT och Aftonbladet underblåser nyantisemitism genom deras nyhetsbevakning av kriget mellan Hamas och Israel, skriver Siewert Öholm.

I en debattartikel i tidningen Världen idag går debattören och journalisten Siewert Öholm till frontalangrepp på flera svenska nyhetsredaktioner. Orsaken är att redaktionerna genom sin bevakning av Gazakriget underblåser en nyantisemitism, som återfinns i framförallt Sveriges stortadsområden, enligt Öholm.

"Även om förakt­et mot judar inte är nytt, ens i Sverige, är det nu fråga om en direkt antisemitisk våg. Willy Silberstein i Svenska komittén mot antisemitism, bekräftade detta senast under måndagskvällen. Det skrämmande är att denna nyantisemitism alltmer framstår som aningslöst underblåst av flera av de stora nyhetsredaktionerna som SR, SVT och Aftonbladet", skriver han.

Siewert Öholm lyfter fram en enskild reporter på Sveriges Television och menar att hennes inslag förra måndagen, gjort på plats i konfliktområdet, är "en obehagligt typisk sammanfattning av hur journalistiken kring Gazakriget sett ut". Även en medarbetare vid Ekots utrikesredaktion, som även han arbetat från konfliktområdet, pekas ut som bristfällig.

Men ansvaret för den snedvridna rapporteringen ligger inte hos dessa reportrar personligen, utan redaktions­ledningarna i Stockholm som formar programmen, enligt Siewet Öholm. Han skriver:

"Vissa nyhetsredaktioner spelar med i den svarta dramaturgin. SVT:s centrala nyhetsredaktioner har i allt väsentligt koncentrerat sina rapporter från Gaza, trots att hoten av Hamas dagliga missiler skapade ständig skräck i Israel och de drabbade hade 15 sekunders beredskap till skyddsrummen. Israelerna satsade på skyddsrum i stället för, som Hamas, mänskliga sköldar vid skolor och sjukhus. Svensk rapport­ering skilde sig från inter­nationella nyhetssänd­ningar genom att där intervju­ades även företrädare för Israels arme, gjordes analyser av politiker, forsk­are, militärer kring orsakerna till det till synes oproportionella kriget".

 

LÄS ÄVEN:

Läs mer: SVT: "Konsekvenserna större på palestinska sidan"

Simon Andrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt