Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Sidas ”Omvärlden” blir magasin

Publicerad: 14 September 2009, 06:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Sidas tidning stöps om till ett bredare magasin om globala frågor.


– Vi ska satsa på tidningen för den är bra och viktig, men förpackningen är inte så kul. Vi ska ha bredare reportage och satsa på bilder genom att knyta till oss de bästa frilansskribenterna och fotograferna, säger Claus Nowotny, kommunikationschef på Sida.

Nya ”Omvärlden” ska utvidga innehållet till att även omfatta globala frågor förutom bistånd och Sida-projekt. Utgivningstakten ökar från sex nummer till tio nummer per år. I dag distribueras tidningen till prenumeranter, bibliotek och organisationer. Från slutet av oktober ska man även kunna köpa ”Omvärlden” i Pressbyrån.

– Jag vill att tidningen ska stå friare gentemot Sida. Sverige lägger 34 miljarder kronor om året på bistånd och därför behövs en arena för ett kritiskt granskande av biståndet. Redaktionen ska inte längre sitta på sida, säger Claus Nowotny.

Tidningen kompletteras även med ett nyhetsbrev som troligen ska komma ut en gång i veckan. Dagens upplaga på omkring 3 000 exemplar ska mer än femdubblas.

– Det här blir en unik tidning som svarar mot dagens stora intresse för globala frågor. Vi tror på en upplaga på omkring 15 000 till 20 000 ex på sikt, säger Claus Nowotny.

”Omvärldens” nya budget blir omkring 5 miljoner kronor, men det ska åtminstone delvis täckas upp av fler annonsörer.

– Vi hoppas bland annat få all platsannonsering i branschen och fler csr-relaterade annonsörer, säger han.

Nya ”Omvärlden” fortsätter med en fast redaktion på två personer och frilansare. Victoria Veres, som tidigare arbetade på ”Passion for Business”, är kvar som redaktionschef. Ylva Johnson är i dag tf chefredaktör och ansvarig utgivare, men den tjänsten ska utlysas nästa år när nya ”Omvärlden” är på plats.

– Jag är mycket nöjd med hennes arbete så det är möjligt att hon fortsätter, men tjänsten ska utsättas för konkurrens, säger Claus Nowotny.

”Omvärlden” relanseras under European Development Days den 22 till 24 oktober.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.